Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Kako kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu izvršiti PCN prijavu u Evropskoj uniji?

Ukoliko ste kompanija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini a izvozite hemijske smješe u Evropsku uniju, vjerovatno ste se susreli sa PCN prijavom i UFI brojem.

Ako su vam ovi termini još uvijek nepoznati, preporučujem da prvo pogledate ovaj tekst. A ako znate osnove, pogledajmo kako kompanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini mogu da izvrše obaveznu PCN prijavu u Evropskoj uniji.

Kompanija čije je sjedište u Bosni i Hercegovini smatra se snabdjevačem izvan EU/EEA.

Međutim, samo kompanije sa sjedištem u EU/EEA ili u Sjevernoj Irskoj mogu da podnesu prijavu centru za kontrolu trovanja (PCN) u skladu sa CLP uredbom.

Snabdjevač iz Bosne i Hercegovine može da podnese dobrovoljnu PCN prijavu, i to samo preko pravnog lica sa sjedištem u EU/EEA.

U tom slučaju kompaniji iz Bosne i Hercegovine dodjeljuje se dobrovoljni UFI kod. Kupci u EU/EEA koristeći ovaj kod mogu da izvrše PCN prijavu kao nosioci obaveze (kao uvoznici smješe). Nakon toga dobijaju novi, vlastiti UFI kod.

Na etiketi smješe u prometu u EU/EEA se obavezno navodi ovaj novi UFI kod, a ne dobrovoljni UFI koji je dodijeljen kompaniji iz Bosne i Hercegovine. Navođenje dobrovoljnog UFI koda na etiketi neće biti pravno valjano pošto kompanija izvan EU/EEA nije nosilac dužnosti u EU/EEA.

Dobrovoljna PCN prijava je način da kompanija iz Bosne i Hercegovine omogući kupcu iz EU/EEA da ispuni svoje obaveze bez otkrivanja kompletnog sastava smješe.

Ako nemate problema sa otkrivanjem tačnog sastava svojim kupcima, onda korak dobrovoljnog podnošenja PCN prijave nije potreban.

U tom slučaju vašem uvozniku dostavljate potrebne podatke, a on izvršava PCN prijavu. Vas obavještava o svom UFI kodu kako biste ga mogli navesti na etiketi/ambalaži proizvoda koji izvozite u EU/EEA.

Bens Consulting, kao pravno lice sa sjedištem u EU, može za vas da izvrši dobrovoljnu PCN prijavu. Takođe, ako je potrebno, možemo pomoći i vašem uvozniku da izvrši PCN prijavu.

Dijeljenje informacija u lancu snabdijevanja u svrhu usklađivanja sa važećim propisima je ključno za dobru saradnju između kompanija izvan EU/EEA i onih iz EU/EEA. To je i uslov za uspješnu prodaju proizvoda na teritoriji EU/EEA.

Ukoliko želite da se još jednom prisjetite najvažnijih činjenica o PCN prijavama za kompanije izvan EU/EEA, pogledajte ovaj tekst.

Ako je vašoj kompaniji potrebna pomoć oko slanja PCN prijava, pošaljite e-mail na info@bens-consulting.eu. Bens Consulting tim će vam se javiti što je prije moguće.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 26. Feb 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.