Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Osnovne napomene za kompanije koje nisu članice EU/EEA

Da li izvozite opasne smješe iz Bosne i Hercegovine u Evropski ekonomski prostor (EEA)? On obuhvata zemlje Evropske unije, Norvešku, Island i Lihtenštajn. 

Ukoliko je odgovor DA, onda ste se vjerovatno već susreli sa pitanjima o UFI kodu i PCN prijavi. Ako su vam ovi termini još uvijek nepoznati, više detalja o njima možete pročitati ovdje.

Ali evo i kratkog podsjetnika:

PCN predstavlja prijavu podatka o opasnim smješama centru za kontrolu trovanja. UFI kod je jedinstveni identifikator formule kojim je opasna smješa povezana sa PCN prijavom. 

Danas vam donosim odgovore na tri ključna pitanja o PCN prijavi za kompanije koje su izvan EU/EEA. Ova pitanja sigurno sebi postavljaju kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama regiona.

Krenimo redom.

  1. Mogu li da budem nosilac obaveze za PCN prijavu ako se moja kompanija nalazi izvan EU/EEA?

Ako se vaša kompanija nalazi izvan EU/EEA, onda ne možete biti nosilac ove obaveze. PCN prijavu može da izvrši samo lice sa sjedištem u EU/EEA.

  1. Neotkrivanje sastava je važno za našu kompaniju. Kako možemo biti usklađeni sa propisima a da ne otkrijemo svoje karte?

Snabdjevač koji nema sjedište u EU/EEA (kao što je vaša kompanija) može izvršiti dobrovoljnu PCN prijavu samo preko lica sa sjedištem u EU/EEA. U tom slučaju dobijate dobrovoljni UFI kod, koji možete dati svojim kupcima u EU/EEA. Koristeći taj kod, vaši EU/EEA kupci mogu da izvrše PCN prijavu kao nosioci ove obaveze (kao uvoznici smješe). U tom postupku, vaš dobrovoljni UFI kod će se koristiti kako bi se ova prijava povezala sa vašom dobrovoljnom prijavom.

Na taj način nadležni centar za kontrolu trovanja će biti obaviješten o sastavu vaše smješe bez otkrivanja ovih podataka vašem kupcu. Ipak, u ovom postupku će vaš kupac – kompanija sa sjedištem u EU/EEA – dobiti novi UFI kod. To je kod koji mora biti naveden na etiketi smješe koja se izvozi u EU/EEA.

Ukoliko vam je potreban poslovni partner za dobrovoljnu PCN prijavu, Bens Consulting je možda odgovor – mi smo pravno lice sa sjedištem u EU.

  1. Šta ako mi ne smeta da otkrijem sastav naših proizvoda?

Ako nemate problem da svojim kupcima otkrijete tačan sastav vaše smješe, onda dobrovoljna PCN prijava postaje nepotrebna. U ovom scenariju, potrebno je samo da dostavite definisane podatke uvozniku koji će izvršiti PCN prijavu i podijeliti sa vama dodijeljeni UFI kod. Nakon toga, ovaj UFI kod možete da navedete na etiketi proizvoda ili na samom pakovanju.

Da li su vam sada jasnije vaše obaveze prilikom izvoza opasnih smješa u zemlje EU/EEA?

Ako pošaljete kratki e-mail na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu ili bojan.dimic@bens-consulting.eu, možemo vam ponuditi stručnu pomoć. Tako ćete uštedjeti značajno vrijeme i trud, i izbjeći potencijalne komplikacije. Ne oklijevajte da nam se obratite; mi smo tu da vam pružimo podršku.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 16. Oct 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.