Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Ko može da uvozi biocide u Bosnu i Hercegovinu?

Da li ste već imali dilemu ko može da bude uvoznik biocida u Bosnu i Hercegovinu? Potražimo odgovore zajedno.

Kao što vam je već poznato, u Bosni i Hercegovini propisi o biocidima postoje samo u Republici Srpskoj. Prema trenutno važećoj proceduri, biocidi se upisuju u Program dostavljanja tehničkog dosijea. To je prva faza pribavljanja dozvole za stavljanje biocida na tržište, i ujedno jedina koja se trenutno provodi.

Međutim, neki imaju dilemu ko sprovodi ovaj postupak a ko može da bude uvoznik biocida upisanog u Program.

Prema Zakonu o biocidima, zahtjev za upis biocida u Program podnosi domaći proizvođač biocida ili pravni zastupnik stranog proizvođača – uvoznik. Po sprovedenom postupku, rješenje o upisu biocida u Program dostavljanja tehničkog dosijea izdaje se podnosiocu zahtjeva – domaćem proizvođaču ili uvozniku.

Ova lica se smatraju nosiocima dozvole za stavljanje biocida na tržište.

Kada je u pitanju uvoz biocida, Zakon propisuje da uvoz mogu da vrše samo nosioci dozvole, odnosno rješenja o upisu biocida u Program. To znači da biocid mogu da uvoze samo lica koja su sprovela postupak upisa biocida u Program dostavljanja tehničkog dosijea.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske na svojoj internet stranici objavljuje spisak biocida upisanih u Program dostavljanja tehničkog dosijea. Tu možete vidjeti koji biocidi mogu da se stavljaju na tržište, ali i ko je nosilac dozvole za svaki od biocida.

Ako ste pomislili da biocid koji je upisan u Program može da uvozi bilo koje lice, to ipak nije slučaj. Samo nosilac dozvole može da bude uvoznik biocida i odgovoran je za proizvod koji stavlja na tržište.

Zakon ne predviđa mogućnost da registraciju biocida obavi administrativni zastupnik stranog proizvođača, a da uvoz biocida na osnovu takve registracije uvoze druga lica.

Na to je potrebno obratiti pažnju ukoliko planirate uvoz biocida ili ulazite u pregovore sa stranim proizvođačem.

Još jedna stvar je veoma važna ako planirate proizvodnju ili uvoz biocida.

Prema Zakonu o biocidima, proizvođač ili uvoznik biocida može da bude samo pravno lice.

Ovakav slučaj nije sa drugim hemikalijama. Zakon o hemikalijama Republike Srpske predviđa da proizvodnju ili uvoz hemikalija mogu da vrše pravna lica ali i preduzetnici – registrovana fizička lica. Ista situacija u pogledu hemikalija je i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razlika potiče iz vremenskog razmaka usvajanja aktuelnih zakona: Zakon o biocidima usvojen je 2009. godine, dok je Zakon o hemikalijama iz 2018. godine.

Možemo očekivati da se prilikom izmjena Zakona o biocidima ili donošenja novog zakona ova odredba izmijeni. Davanje mogućnosti preduzetnicima da mogu da proizvode ili uvoze biocide bilo bi u skladu sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji.

Kako u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoje specifični propisi o biocidima, i dalje se primjenjuje procedura za uvoz otrova. Ukoliko biocid sadrži otrove, potrebno je pribaviti propisane dozvole. Više detalja možete pročitati na našem blogu.

Ukoliko imate nejasnoće u primjeni propisa o biocidima, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Willfried Wende on Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 17. Nov 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.