Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Kako se obilježavaju kapsule za pranje veša?

Da li ste do sada već koristili kapsule za pranje veša? Sigurno jeste jer se procjenjuje da ih svakodnevno koriste milioni potrošača.

Pogledajmo detaljnije o kakvom proizvodu se zapravo radi.

Kapsule za pranje veša su tečni deterdženti za domaćinstvo koji se čuvaju u rastvorljivoj ambalaži za jednokratnu upotrebu. U kontaktu sa vodom ambalaža kapsule se rastvara što omogućava djelovanje deterdženta.

Mogu se kupiti u skoro svakoj prodavnici. Omogućavaju jednostavnu upotrebu bez potrebe za mjerenjem i određivanjem količine deterdženta koja nam je potrebna. Sadržaj kapsule je pripremljen za jedan ciklus pranja veša. Ako se pravilno koristi, korisnik ne dolazi u direktan kontakt sa deterdžentom. Kapsula se jednostavno stavlja direktno u mašinu za pranje veša, a korisnik samo podešava željeni program pranja.

Od ranije znamo da se i deterdženti za opštu upotrebu koji se koriste u domaćinstvu smatraju hemikalijama. To znači da se i na njih primjenjuju pravila koja važe za druge hemikalije. Između ostalog, to uključuje izradu bezbjednosno/sigurnosno-tehničkih listova, upis u Inventar hemikalija, ali i poštovanje pravila za obilježavanje opasnosti.

Ipak za neke proizvode kao što su kapsule za pranje veša važe određeni izuzeci za obilježavanje opasnosti.

Možda ste primijetili da na kapsulama za pranje veša često nema znakova upozorenja, kao što su piktogrami, obavještenja o opasnosti (H oznake) i obavještenja o mjerama predostrožnosti (P oznake)?

To ne mora da bude greška. Propisi o klasifikaciji i obilježavanju hemikalija dozvoljavaju ovakve izuzetke u određenim slučajevima. Takav slučaj je i rastvorljiva ambalaža za jednokratnu upotrebu (kapsula). Ipak, neophodno je da budu ispunjena dva uslova.

Prvi uslov se odnosi na obilježavanje u pogledu vrste opasnosti hemikalije. Vrsta opasnosti određuje kada se elementi obilježavanja na unutrašnjem pakovanju (kapsuli) mogu izostaviti, a kada ne.

Npr. ukoliko je deterdžent klasifikovan kao H318 – teško oštećenje oka, elementi obilježavanja ne smiju biti izostavljeni. S druge strane, ako je deterdžent klasifikovan kao H319 – ozbiljna iritacija oka, elementi obilježavanja se smiju izostaviti sa kapsule.

Drugi uslov za izostavljanje elemenata obilježavanja sa unutrašnje ambalaže (kapsule) je samo pakovanje. Potrebno je uzeti u obzir sljedeće:

Dodatni zahtjevi za unutrašnju rastvorljivu ambalaža podrazumijevaju:

  • punjenje mora da sadrži gorku materiju (averzivni agens) koja u slučaju oralnog izlaganja izaziva povraćanje za najviše 6 sekundi,
  • kapsula mora da zadrži tečni sadržaj najmanje 30 sekundi nakon kontakta sa vodom (na 20°C),
  • kapsula mora biti otporna na mehaničku silu pritiska od 300 N ili više.

Spoljašnja ambalaža u koju su upakovane kapsule mora:

  • biti neprozirna i samostojeća,
  • nositi oznaku P102 (Čuvati van dohvata djece.) na vidljivom mjestu i u formatu koji privlači pažnju,
  • omogućiti jednostavno višestruko zatvaranje,
  • onemogućiti maloj deci otvaranje,
  • sačuvati svoju funkcionalnost tokom cijelog životnog vijeka.

Dakle, ako je sadržaj kapsule klasifikovan kao manje opasna hemikalija i sadržaj kapsule ne prelazi 25 ml, obilježavanje same kapsule nije neophodno. Ipak, sve informacije o opasnostima moraju biti navedene na samostojećoj spoljnoj ambalaži.

Proizvođači ovakvih proizvoda sprovode i niz dobrovoljnih akcija kako bi povećali bezbjednost potrošača. Ovo je posebno važno kako bi se spriječila slučajna izloženost male djece ili kućnih ljubimaca.

Ako vas interesuje više detalja o kapsulama za pranje veša, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Antonio Jose Cespedes portal Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 05. Sep 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.