Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Članek Nina: Ko može da vrši DDD zaštitu?

Da li i vama komarci mogu pokvariti ugođaj boravka na otvorenom? Njihova brojnost se povećava sa dolaskom lijepog vremena. Iako je zbog kišnog perioda sezona tretmana komaraca stigla nešto kasnije, pravo je vrijeme da pogledamo koji su uslovi za ovu aktivnost. 

Tretman komaraca spada u ono što popularno zovemo DDD zaštita, a za šta koristimo biocide. 

DDD predstavlja dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. 

Dezinfekcija je usmjerena na uništavanje mikroorganizama, a deratizacija se odnosi na kontrolu glodara. Za dezinfekciju koristimo dezinficijense (sredstva iz prve grupe biocida, PT1 do PT5). Za deratizaciju se koriste sredstva iz treće grupe biocida – sredstva za zaštitu od nametnika, uglavnom rodenticidi (PT14), ali i repelenti (PT19). 

Na dezinfekciju smo svi bili skoncentrisani u prethodnom pandemijskom periodu, a danas želim da govorim više o dezinsekciji. 

Dezinsekcija predstavlja mjere za smanjenje populacije štetnih insekata, najmanje do biološki tolerantnog minimuma, zaustavljajući rast i razmnožavanje ili potpuno uništavajući prisutnu populaciju štetnih insekata. Cilj je kontrola insekata koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači ili skladišne štetočine. 

Za dezinsekciju se takođe koriste sredstva iz treće grupe biocida – sredstva za zaštitu od nametnika, ovaj put insekticidi (PT18). 

Neke od DDD postupaka povremeno vrši svako od nas, a o sredstvima koje koristimo u zaštiti od insekata sam pisala ranije. 

Međutim, sprovođenje mjera DDD zaštite u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti sprovodi se planski i organizovano, u skladu sa posebnim propisima.  

U Republici Srpskoj to je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 90/17, 42/20, 98/20 i 63/22), a u Federaciji Bosne i Hercegovine Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine Federacije BiH“, broj 29/05). Ova oblast je regulisana posebnim zakonom i u Brčko distriktu. 

Prema navedenim zakonima, DDD zaštita se sprovodi kontinuirano, i to: 

  • na javnim površinama i u naseljenim mjestima,  
  • u objektima za snabdijevanje vodom za piće,
  • u objektima za proizvodnju i promet hrane i predmeta opšte upotrebe,
  • u objektima zdravstvenih ustanova i  
  • u drugim objektima i površinama od javnozdravstvenog značaja. 

Definisano je da poslove DDD zaštite mogu obavljati ovlašćeni izvođači: zdravstvene ustanove ili druga pravna lica ukoliko ispunjavaju propisane uslove. Dakle, radi se o licima koje je u posebnom postupku ovlastio nadležni organ. To se odnosi i na lica koje vrše tretman komaraca sa početka priče. 

Podzakonskim aktima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine propisani su detaljni uslovi za ovlašćene izvođače DDD zaštite, ali i način obavljanja DDD zaštite.  

Ono što je za nas važno je da se u DDD zaštiti mogu koristiti samo odobreni biocidni proizvodi. Kao što znate, procedura odobravanja biocida je trenutno na snazi samo u Republici Srpskoj. Ipak, razumno je očekivati da se i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine koriste opšte prihvaćena sredstva koja se primjenjuju u zemljama Evropske unije i regiona. 

Za više informacija o biocidnim proizvodima koji se koriste u DDD zaštiti, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu 


Avtor izvirne slike Marek Piwnicki on Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 29. Jun 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.