Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Pogledajte ažuriranja za april (verzija 7.1, od 4. aprila 2021.) i trenutni status država članica u vezi s sprovođenjem Priloga VIII. Uredbe CLP.

Primila sam puno e-mailova da ova tabela nije potpuno jasna. Zato sam se danas odlučila za drugačiji pristup – daću vam informacije o sadržaju tabele na strani 5.

Počnimo s prvim korakom pod naslovom „Spremnost države članice za primanje prijava putem ECHA-inog portala za podnošenje prijava.“ Uprkos otmenom imenu,  zapravo se radi o tome koje su države povezane s ECHA-inim portalom.

Kako broj zemalja koje još uvek NE prihvataju PCN obaveštenja putem ECHA-e neprestano opada svakog meseca, prvo bih njih želela da istaknem. Preostalo je 7 država:

 • Belgija,
 • Bugarska,
 • Češka,
 • Island,
 • Lihtenštajn,
 • Luksemburg,
 • Slovačka.

Te zemlje još uvek koriste svoje sisteme. To znači da se do daljnjega mora koristiti njihov nacionalni sistem za slanje prijava.

Sve ostale zemlje (23) već su povezane s ECHA-inim portalom, tako da PCN prijave možete slati putem ECHA-inog portala za podnošenje prijava. U aprilu su se pridružile poslednje tri zemlje: Malta, Rumunija i Španija.

Sledeće što trebate da znate je koje su mogućnosti podnošenja prijave dostupne (kolona 2 u tabeli na strani 5). Imate dve mogućnosti.

Prva mogućnost je da se PCN prijava preda preko ECHA-inog portala, jednom kada je veza potvrđena. Pogledajte listu zemalja koje spadaju u ovu kategoriju - Austrija, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Mađarska, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.

Druga mogućnost je predaja PCN prijava putem ECHA-inog portala ILI putem nacionalnog sistema. Pogledajte listu zemalja koje spadaju u ovu kategoriju - Belgija, Francuska, Letonija, Nemačka i Portugal.

Nažalost, ovaj spisak nije potpun jer za neke zemlje - Bugarsku, Češku, Lihtenštajn i Luksemburg - ove informacije još nisu dostupne.

Kad države dopuštaju primanje PCN prijava i mogućnost za odgovarajući sistem za podnošenje, mora se koristiti ispravan jezik za PCN prijave (kolona 3 u tabeli na strani 5).

Opet, imate dve mogućnosti, zavisno o državama za koje želite da predate PCN prijave.

Većina država spada u kategoriju u kojoj možete koristiti engleski jezik ili službeni jezik države članice. Te su zemlje - Belgija, Danska, Estonija, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nemačka, Holandija, Norveška, Portugal, Španija i Švedska.

Međutim, postoje i države koje prihvataju PCN samo na službenom jeziku države članice. To su - Austrija, Bugarska, Kipar, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Lihtenštajn, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Šta je s plaćanjem naknada?

Većina država (korak 4 u tabeli na strani 5) ne naplaćuje naknadu za PCN prijave. Tu se ubrajaju Austrija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Letonija, Litvanija, Malta, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska, Španija i Rumunija.

Četiri države - Belgija, Češka, Lihtenštajn i Luksemburg - još nisu definisale svoju situaciju, što znači da mogu uvesti naknade. Ova će se situacija s vremenom promeniti. Primera radi, poslednje dve zemlje koje su odlučile da ne naplaćuju ​​naknade su Hrvatska i Španija.

Međutim, postoje dve države u kojima morate da platite nadoknadu lokalnim vlastima za podnošenje PCN prijava. Te dve zemlje su Mađarska i Italija.

Na kraju ćemo pogledati kada svoje smeše možete da stavite na tržište (kolona 5 u tabeli na strani 5). Imate dve mogućnosti.

Smešu možete da stavite na tržište odmah nakon potvrde da je dokumentacija prošla postupke automatske provere na portalu. Sledeće države članice uključene su u ovu kategoriju - Austrija, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Litvanija, Mađarska, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Slovačka, Slovenija, Švedska i Rumunija.

Zatim su tu države - Francuska, Italija, Nemačka i Španija – kod kojih treba pričekati potvrdu u izveštaju o predaji da je imenovan organ države članice primio dosije.

I poslednje, ali ne najmanje važno, imamo i države u kojima ti podaci još nisu poznati, npr. u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Lihtenštajnu i Luksemburgu.

Kao što možete da vidite u mesečnim pregledima, polako prelazimo na jedan postupak obaveštavanja i PCN sistem. Međutim, prilikom slanja PCN prijava i dalje morate da obratite pažnju na razlike između nekih država.

Ako nemate vremena ili energije da sami pronađete ove razlike, pišite mi i pomoći ću vam.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 11. Nov 2021

 • Sve
 • Bezbednosni listovi
 • UFI / PCN
 • ***adr***
 • Biocidi
 • REACH
 • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.