Kada treba poslati PCN i generisati UFI šifre? OVDE >>

Od 1. januara 2021., došlo je do promena u pogledu regulacije hemikalija u EU:

 1. Brexit se dogodio bez određenog sporazuma o hemikalijama - to znači da je Velika Britanija sada službeno treća zemlja u pogledu trgovine hemikalijama s EU.
 2. Prilog VIII. Uredbe br. 1272/2008 ("Uredba CLP") sada je na snazi.

Prilog VIII. Uredbe (EU) br. 1272/2008 propisuje usklađeni format za dostavu podataka na portalu ECHA PCN - PCN prijave za opasne smeše (s fizičkim i / ili opasnostima po zdravlje ljudi) namenjene opštoj i profesionalnoj upotrebi. Nosioci odgovornosti su uvoznici i dalji korisnici.

Podatke koriste centri za kontrolu trovanja u slučaju trovanja. Na pakovanju takvih opasnih smeša moraju se nalaziti UFI kodovi.

PCN prijave firmi sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su podnete pre 2021. i dostavljene putem ECHA-inog portala za prijave ostaju u bazi podataka i neće se brisati. Ostaće na raspolaganju imenovanim organima država članica EU/EEA. Međutim, uvoznici iz EU ne mogu se osloniti na takve prijave i moraju ih sami podneti.

Mogu li se uvoznici iz EU pozivati na prijave Ujedinjenog Kraljevstva?

Ne, uvoznici iz EU u svojoj se prijavi ne mogu pozivati na prijave britanskih firmi, npr. s UFI kodom. Firme iz Ujedinjenog Kraljevstva su u istoj situaciji kao i drugi dobavljači iz država koje nisu članice EU jer nemaju nikakvih obaveza u skladu s članom 45 Uredbe CLP. Uvoznici iz EU i dalje će biti odgovorni za smeše koje stavljaju na tržište EU i u tom će pogledu odgovarati nacionalnim imenovanim i izvršnim organima.

Kako uvoznici iz EU i dobavljači iz Velike Britanije mogu sarađivati?

Uvoznici iz EU mogu i dalje legalno stavljati opasne smeše na tržište EU na dva načina:

 1. potpuno otkrivanje sastava smeše: dobavljač iz Velike Britanije može uvozniku iz EU pružiti potpune informacije o sastavu. Tada uvoznik iz EU može sam podneti PCN prijavu.
 2. neotkrivanje sastava smeše: dobavljač iz Velike Britanije može s pravnom osobom sa sedištem u EU ugovoriti dobrovoljni podnesak. Uvoznik iz EU se može pozvati na dobrovoljni podnesak u EU kako bi podneo svoju prijavu.

Propisi EU o hemikalijama postaju sve složeniji i očekuje se da će u budućnosti biti još strožiji.

Ako imate poteškoća s praćenjem ovih propisa, kontaktirajte nas. Daćemo sve od sebe da vaše izazove pretvorimo u prednosti.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 26. Oct 2021

 • Sve
 • Bezbednosni listovi
 • UFI / PCN
 • ***adr***
 • Biocidi
 • REACH
 • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.