Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Na početku bih istakla da se ova pravila još uvek ne primenjuju na hemikalije u Srbiji. Međutim, kako se propisi i zakonodavstvo Republike Srbije sve više usklađuju sa propisima Evropske Unije, možemo očekivati da će se UFI kod primenjivati i u Srbiji. Ovo će vam svakako biti važno ako uvozite hemikalije iz EU, ili planirate izvoz u EU.

Stoga, da nastavimo.

Kada radite PCN notifikaciju potrebno je predati 100 %-tni sastav smeše koju formulator ili uvoznik prvi stavlja na tržište. U slučaju da za formulaciju koristi druge smeše čiji sastav ne poznaje, prilikom navođenja tog dela sastava može da se pozove na njihov UFI.

Šta bi obaveznik notifikacije trebao učiniti u slučaju da dobavljač smeše još nije obaveznik za UFI, jer je njegova smeša namenjena samo za industrijsku ili profesionalnu upotrebu, te za smešu još nije naveo UFI (i, kao posledica toga, još nije sproveo PCN notifikaciju)?

U tom slučaju obavezniku su na raspolaganju dve opcije.

Prvo, da od proizvođača smeše zatraži da mu u svrhu PCN notifikacije otkrije 100 %-tni sastav svoje smeše. To je opcija koju preferira ECHA i koja je najviše u skladu s pravilima.

Naravno, kao što možete da pretpostavite, to neće biti baš česta odluka dobavljača, budući da je 100 %-tni sastav smeše obično poslovna tajna.

Ako obaveznik ne može da dobije tu informaciju, na raspolaganju mu je i druga mogućnost.

U svojoj prijavi može da navede tu sirovinu bez UFI-a (poznate supstance u smeši mora navesti posebno), međutim, u tom slučaju uz prijavu obavezno mora priložiti bezbednosni list te sirovine i kontakt dobavljača bezbednosnog lista.

Takve prijave važiće samo do 2025. godine. Međutim, u slučaju inspekcije, nadležni organi imaju pravo da traže pregled komunikacije kojom je obaveznik od proizvođača prethodno pokušao dobiti 100%-tni sastav smeše.

Ako imate dodatna pitanja o UFI-u, PCN-u i drugim temama vezanim s prijavom  podataka centru za kontrolu trovanja, pratite naš blog te nam se naravno možete I da obratite.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 21. Sep 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.