Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Nedavno je na ECHA-inom sajtu bio objavljen zanimljiv članak autora Jakoba Ahauga, na temu UFI kod-a.

S obzirom na to da nam je sadržaj značajan za razumevanje tog područja, deo članka koji ne sadrži previše tehničkih detalja, smo preveli. Zbog dužine članka, objavićemo ga u dva dela.

Danas vas pozivam da pročitate prvi deo.

Pre nego što počnete da čitate članak, podsetiću vas da se ova pravila još uvek ne primenjuju za hemikalije koje se stavljaju u promet na tržište RS. Međutim, informacija će vam koristiti ukoliko planirate izvoz u EU ili ste uvoznik opasnih smeša iz zemalja EU.

Da nastavimo...

Uskoro će početi da radi portal za notifikaciju centra za kontrolu trovanja, koji će omogućiti učesnicima u industriji da na jednostavan i bezbedan način sakupljaju informacije i u harmonizovanom formatu ih prosleđuju odgovarajućim organima u različitim državama članica EU. U nastavku su opisane činjenice, koje morati znati da bi prikupili odgovarajuće informacije.

Većina potrošača ne razmišlja puno o tome, šta sadrže boce koje koristimo u kuhinji. Obično je na njima napisano, npr.: Temeljno čišćenje!, Izuzetna moć čišćenja! ili Napredno čišćenje!. Ukoliko ste uvoznik ili dalji korisnik smeše, znate da se iza ovakvih opisa mogu skrivati opasne hemikalije. Te hemikalije su efikasne pri čišćenju i drugim namenama, ali postoji mogućnost da njihovom nepravilnom upotrebom, može doći do trovanja.

Ukoliko se prilikom nezgode otrujemo opasnom smešom, npr. hemikalijama za domaćinstvo, čišćenje ili bojama, možemo za hitan medicinski savet pozvati centar za kontrolu trovanja.

Centri za kontrolu trovanja u EU prime 600.000 poziva godišnje. Polovina svih nezgoda koja se dogodila uključuje decu, i u više od 40% slučajeva je identifikacija proizvoda kojim je došlo do trovanja, bila težak zadatak.

Kako jednostavno identifikovati proizvod

Glavni izazov pri identifikaciji proizvoda ili hemikalije, koja je dovela do trovanja, je, da trgovačko ime nije uvek jasno definisano. U praksi to znači, da možete savetniku iz centra za kontrolu trovanja na telefonskoj liniji pročitati tekst sa etikete na proizvodu, koji držite u rukama, međutim ipak nećete moći odrediti koji je proizvod u pitanju. Novi način obeležavanja sa UFI kod-om ili Unique Formula Identifier (jedinstveni identifikator proizvoda) pomaže prilikom informacija o kom je proizvodu reč, koje određuje industrija, npr. trgovačko ime proizvoda, njegov sastav, klase opasnosti...

UFI je jedinstven kod za svaku smešu, koji pomaže da se smeša identifikuje i nadležnim organima daju tačne informacije i brz medicinski savet prilikom trovanja. UFI kod se generiše alatom, koji je dostupan na internet stranici centra za kontrolu trovanja Evropske agencije za hemikalije (ECHA) i koji je obavezan element etikete.

Koje informacije treba pružiti?

Ukoliko ste uvoznik ili dalji korisnik i želite da prodajete smešu, koja je klasifikovana kao opasna po zdravlje čoveka ili smešu sa fizičkim opasnostima, u tom slučaju morate pružiti informacije nadležnim organima u državi članici, gde smešu stavljate u promet. Zahtevane informacije su:

  • 100%-tni sastav opasne smeše i
  • kategorija proizvoda u skladu sa novim harmonizovanim evropskim sistemom za kategorizaciju proizvoda (EuPCS)

Međutim, postoje izuzeci, kao što su smeše koje su klasifikovane kao opasne po životnu sredinu, medicinski uređaji, kozmetički proizvodi, gasovi po pritiskom i eksplozivna sredstva.

Sve informacije moraju biti prikazane u harmonizovanom formatu za postupak notifikacije centra za kontrolu trovanja (PCN ili Poison Centre Notification - notifikacija centru za kontrolu trovanja).

Za koji dan ćemo objaviti drugi deo članka. U njemu ćemo govoriti o novom portalu za notifikaciju, formatu postupka PCN i vremenske prekretnice, na koje ćemo morati obratiti pažnju.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 22. Oct 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.