Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

UFI kod sam po sebi nema vrednost. Za konkretni UFI kod potrebno je napraviti PCN.

PCN (Poison Centre Notification – notifikacija centru za kontrolu trovanja) je postupak notifikacije, s kojim preduzeće daje informacije u jedinstvenu evropsku bazu podataka centara za trovanje o opasnim smešama.

To nije nešto sasvim novo.

Kao što sam napomenula, ova pravila se još uvek ne primenjuju za hemikalije koje se stavljaju u promet na tržište RS. Međutim, informacija će vam koristiti ukoliko planirate izvoz u EU ili ste uvoznik opasnih smeša iz zemalja EU.

UFI kod i postupak notifikacije će vremenom polako doći kao obaveza i u Srbiju.

Upoznajte se na vreme sa promenama koje će nastupiti.

Da počnemo...

Već i danas firme, koje uvoze hemikalije na tržište RS, moraju prijaviti te hemikalije nadležnom organu. U Srbiji je to Ministarstvo zaštite životne sredine, Registar hemikalija. Prijava se do sada radila tako što ste dostavljali dokumentaciju o hemikalijama koje su uvezene u prethodnoj godini. Od 01.01.2019. prijava hemikalija u registar će se raditi elektronski. Bezbednosni listovi se nalazi u bazi, do koje ima pristup samo Registar za hemikalije.

Osnovna svrha prijave hemikalija u Registar hemikalija je zaštita čoveka i njegovog zdravlja. To će se nastaviti i u budućnosti.

Određene države članice EU imaju uspostavljene svoje informacione sisteme, dok su druge u postupku uspostavljanja istih. S postupkom PCN notifikacije formira se jedinstvena evropska baza podataka, u kojoj će Centri za kontrolu trovanja po celoj Evropi imati dostupne tačne informacije (uključujuči i sastav) o opasnim hemikalijama na tržištu.

U slučaju, da se neko otruje opasnom hemikalijom, pomenuti centri za kontrolu trovanja će na osnovu UFI koda brzo dobiti tačne podatke o tome, koje supstance ta hemikalija sadrži, i na osnovu dobijenih informacija se odlučiti za pravilno lečenje osobe koja se otrovala. Brz odaziv u takvim slučajevima spašava živote.

Kao što se može videti iz navedenog, UFI kod i postupak PCN notifikacije stavljaju najviše odgovornosti na proizvođače i izvoznike smeša. Na drugoj strani su takođe preduzeća, koje smešu preimenuju i prepakuju.

Svejedno savetujemo, da se sa svime upoznaju i distributeri, jer će u određenim primerima biti potrebno obavestiti proizvođače o potrebi notifikacije smeša u državama u kojima se smeša prodaje.

Za danas je dovoljno.

Ako ste propustili prve informacije na temu UFI koda, možete ih pročitati ovde.

Sledeći put ćemo pisati o tome zašto trenutni sistem ne dozvoljava efikasnu akciju i zašto prelaz na UFI kod i proces PCN prijave ima smisla.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 09. Oct 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.