Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta sve treba da znate o prevozu manjih ambalažnih jedinica – LQ?

Mnoge hemikalije i hemijski proizvodi se smatraju opasnim materijama u prevozu. Zbog toga je prilikom transporta takvih proizvoda potrebno poštovati posebna pravila.

Ranije sam pisala o tome kako prepoznati da li se neki proizvod smatra opasnom materijom u prevozu. Danas ćemo pogledati koji izuzeci se primjenjuju na prevoz manjih ambalažnih jedinica opasnih materija.

Koleginica Simona Miklavčič je pripremila odličan pregled obaveza i izuzetaka kada su manje ambalažne jedinice u pitanju, pa ga prenosim u nastavku.

Prevoz opasnih materija upakovanih u manja pakovanja – ambalažne jedinice se obično vrši kao ADR izuzetak.

Šta su manje ambalažne jedinice?

To su proizvodi koji su pakovani u količini koja je manja ili jednaka ograničenoj količini za određeni proizvod. Ograničena količina zavisi od stepena opasnosti proizvoda. Što je proizvod opasniji, ograničena je količina manja. Ograničena količina može biti npr. 0 kg, 500 ml, 1 kg, 5 l,...

Gdje možemo pronaći informaciju o tome kolika je ograničena količina za određeni proizvod?

Ove informacije se mogu pronaći u naslovu 14 bezbjednosno/sigurnosno-tehničkog lista, gdje su date informacije o prevozu. Jedan od podataka je i ograničena količina (LQ - Limited Quantity).

Važno je sljedeće: male ambalažne jedinice moraju biti upakovane u spoljnu ambalažu – transportnu kutiju ili foliju za umotavanje. Bruto težina transportne ambalaže u kartonskoj kutiji može biti najviše 30 kg, a u slučaju folije za umotavanje najviše 20 kg.

Ovako pripremljeno pakovanje mora biti obilježeno LQ etiketom veličine 10 cm x 10 cm:

What do you need to know about the transport of small packaging units - LQ?

Ukoliko se radi o većoj količini ovako upakovanih opasnih materija (preko 8 tona bruto), potrebno je vozila obilježiti sličnim LQ tablama.

Ukoliko se u unutrašnjoj ambalaži nalaze tečne hemikalije, potrebno je pakovanje (spoljna transportna kartonska kutija ili folija za umotavanje) obilježiti usmjeravajućim strelicama na dvije suprotne strane.

Da bi pakovanje bilo lakše razumjeti, pripremili smo sliku:

Kaj vse morate vedeti o prevozu manjših embalažnih enot – LQ?

Za transport ograničenih količina – malih ambalažnih jedinica NIJE potreban transportni dokument.

Isto tako, NIJE potrebno da ambalaža (unutrašnja i transportna) bude UN sertifikovana.

Vozaču NIJE potreban ADR sertifikat.

Vozila se NE obilježavaju ADR narandžastim tablama.

Da li ste već imali iskustva sa prevozom manjih ambalažnih jedinica opasnih materija? Javite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
ADR | 26. Jan 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.