Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li je moj proizvod opasna materija u prevozu?

Do sada sam često pisala o klasifikaciji hemikalija u klase opasnosti prema njihovim fizičko-hemijskim osobinama, osobinama koje utiču na zdravlje ljudi ili životnu sredinu.

A znate li da za klasifikaciju nekih roba kao opasnih u prevozu važe malo drugačija pravila?

Prevoz opasnih materija u različitim vidovima transporta regulisan je međunarodnim ugovorima. Spomenuću samo Evropski sporazum o međunarodnom drumskom prevozu opasnih materija – ADR (European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road).

Ukoliko se u skladu sa navedenim sporazumom neka materija smatra opasnom, njen prevoz se vrši pod posebnim uslovima.

A da biste znali da li je materija, odnosno vaš hemijski proizvod opasan u prevozu, jednostavno provjerite bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list.

Ukoliko je u naslovu 14 bezbjednosno/sigurnosno-tehnički lista za vaš proizvod naveden UN broj, on je opasan u prevozu. Za takav proizvod kažemo da je ADR roba.

Evo nekih primjera UN brojeva:

  • UN 1170 za etanol,
  • UN 1823 za natrijum hidroksid, čvrsti,
  • UN 1830 za sumpornu kiselinu,
  • UN 2014 za vodeni rastvor vodonik peroksida.

Pored UN broja, pronaći ćete i druge podatke potrebne za adekvatan prevoz ADR robe: UN naziv, klasa opasnosti, ambalažna grupa i slično. Takođe, pronaći ćete i specifične piktograme za određene klase opasnosti u prevozu.

Ovi podaci su neophodni za adekvatno obilježavanje opasne materije kako bi se obezbijedio njen siguran transport.

Oblast prevoza opasnih materija u Bosni i Hercegovini je različito uređena. U Federaciji Bosne i Hercegovine je i dalje u primjeni Zakon o prevozu opasnih materija SFRJ.

S druge strane, u Republici Srpskoj je prevoz opasnih materija regulisan Zakonom o prevozu opasnih materija iz 2016. godine.

Zakon reguliše uslove za transport opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju, kao i u saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima. Propisani su detaljni uslovi za prevoz različitih klasa opasnih materija, uključujući uslove za transportna vozila ali i vozače.

Takođe, zakonom je definisano da lica koja vrše prevoz opasnih materija moraju angažovati savjetnika za bezbjednost za prevoz opasnih materija.

Savjetnik za bezbjednost i vozač koji vrši prevoz opasnih materija moraju biti adekvatno osposobljeni.

Brojni su slučajevi u kojima vam je potreban bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list, a danas ste vidjeli još jedan.

Ako vam je potrebna pomoć pri izradi bezbjednosno/sigurnosno-tehničkog lista, javite se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike roman_babakin iz Freepik


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
ADR | 12. May 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.