Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Gdje vam je sve potreban bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list?

Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list najvažniji je dokument za vašu hemikaliju. Zato sam do sada često pisala o njemu. Ali danas hoću da vam kažem u kojim konkretnim slučajevima vam je ovaj dokument potreban. 

Sigurno ste se do sada susretali sa dokumentima različitih naziva. Npr. safety data sheet – SDS (na engleskom jeziku) ili sicherheitsdatenblättern (na njemačkom jeziku). U Sloveniji je u upotrebi naziv „varnostni list“, u Hrvatskoj „sigurnosno-tehnički list“, u Srbiji „bezbednosni list“.  

U Bosni i Hercegovini u upotrebi su nazivi bezbjednosno-tehnički list (BTL) i sigurnosno-tehnički list (STL). 

Ali bez obzira na naziv, BTL/STL je standardizovan dokument kojim se korisnicima pružaju informacije o hemikalijama. Njegova izrada i dostavljanje kroz lanac snabdijevanja definisani su propisima o hemikalijama, o čemu sam već detaljno pisala 

Ali Zašto je važan bezbjednosno-tehnički list? 

BTL omogućava poslodavcu da informiše radnike o hemikalijama kojima rukuju te da im obezbijedi adekvatne mjere zaštite u radu sa tim hemikalijama. I o tome sam detaljnije pisala. 

Međutim, BTL/STL vam je potreban i u mnogim procedurama koje je potrebno sprovesti prije nego što vaša hemikalije stigne na željeno tržište. Za svaku proceduru potrebno je pripremiti set specifičnih dokumenata za hemikalije. Ali BTL/STL je specifičan dokument za svaku hemikaliju i ne mijenja se u zavisnosti od administrativne procedure kojoj podliježe vaš proizvod. 

Nadležni organi koriste BTL/STL za identifikaciju hemikalije i upoznavanje sa njenim karakteristikama. Utvrđuje se da li BTL/STL sadrži sve propisane podatke i da li su oni navedeni u adekvatnom obliku. Provjerava se da li su navedeni svi dostupni podaci, te da li je sadržaj usklađen sa drugim dokumentima (npr. etiketa). 

BTL/STL vam je potreban prilikom: 

  • upisa hemikalije u Inventar hemikalija,  
  • registracije biocida, 
  • registracije sredstva za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutskih sredstava, 
  • pribavljanja rješenja za uvoz otrova, 
  • pribavljanje dozvole za uvoz prekursora. 

Dobro pripremljen BTL/STL služiće vam kao osnova za pripremu druge dokumentacije potrebne za stavljanje hemikalija na tržište, bez obzira na specifičnu proceduru za pojedine kategorije. 

Kako vam sa ovim možemo pomoći? 

Možemo vam pružiti savjet kako da BTL/STL uskladite sa propisima, ili možemo sve uraditi umjesto vas 

U okviru usluge ChemiusExpert možemo za vas izraditi BTL koji će garantovano biti usklađen sa propisima kako biste se vi posvetili drugim aspektima poslovanja. I ne samo to: etiketa sa obilježavanjem opasnosti će biti u potpunosti usklađena sa BTL-om i pravilima za obilježavanje hemikalija. Dodatno, izradićemo za vas i uputstvo za bezbjedan rad kako bi sve potrebne informacije bile sažete i jednostavne za svakodnevnu upotrebu. 

Ovako izrađeni dokumenti pomoći će vam u jednostavnijoj pripremi ostale dokumentacije za specifične postupke koje za pojedine kategorije hemikalija vodite kod nadležnih organa. 

Takođe, vođenjem podataka o vašim hemikalijama u Chemius aplikaciji digitalizuje se upravljanje vašom dokumentacijom. Na ovaj način ćete omogućiti jednostavniji pristup važnim dokumentima vašim klijentima.  

Ako vam je potreban savjet ili pomoć u izradi BTL/STL, ili želite da saznate više o usluzi ChemiusExpert, pozovite +387 65 641 373 ili pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu. 


Izmijenjena fotografija: Originalni autor StartupStockPhotos od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 07. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.