Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Znate li koja inspekcija je nadležna za kontrolu hemikalija?

Ukoliko poslujete sa hemikalijama u Bosni i Hercegovini, možda ste se već susreli sa nadležnom inspekcijom. Ako niste, pravo je vrijeme da se informišete o tome ko vrši kontrolu hemikalija i koja prava i dužnosti ima.

Prema Zakonu o hemikalijama Republike Srpske, nadzor nad primjenom propisa o hemikalijama vrši Republička uprava za inspekcijske poslove putem zdravstvene inspekcije.

Pored kontrole nad proizvodnjom i prometom hemikalija, zdravstvena inspekcija kontroliše i biocide, ali i predmete opšte upotrebe.

Zakonom o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da nadzor nad njegovom primjenom obavlja Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalnih sanitarnih inspektora za nadzor nad otrovima.

Nadležnost za nadzor nad otrovima potiče iz propisa o otrovima koji se u izvjesnoj mjeri i dalje primjenjuju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prava i dužnosti inspektora isti su u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspektor može da:

  • zabrani proizvodnju, stavljanje na tržište i upotrebu hemikalija, ali i da naredi da se one unište u određenim slučajevima,
  • zabrani proizvodnju i stavljanje na tržište hemikalija licu koje nije upisano u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija,
  • zabrani stavljanje na tržište i upotrebu hemikalija koje nisu upisane u Inventar hemikalija,
  • zabrani stavljanje na tržište i upotrebu hemikalija čija klasifikacija, obilježavanje i pakovanje nisu u skladu sa zakonom,
  • naloži uklanjanje nedostataka u vezi sa proizvodnjom, stavljanjem na tržište ili upotrebom hemikalija u određenim slučajevima.

Pravna lica ili preduzetnici (fizičko lice – obrtnik) koji obavljaju djelatnost sa hemikalijama obavezni su da:

  • omoguće inspektoru obavljanje nadzora,
  • dostave potrebnu dokumentaciju u svrhu sprovođenja nadzora,
  • stave na raspolaganje potrebnu količinu hemikalije za eventualnu analizu.

Zakoni definišu kaznene odredbe za kršenje pojedinih odredaba. Radi se o prekršajnoj odgovornosti sa kaznama u rasponu od 5000 KM do 50000 KM za pravno lice, odnosno 1500 KM do 15000 KM za preduzetnika. Dodatne kazne propisane su i za odgovorno lice u pravnom licu (od 1000 KM do 10000 KM).

Pored novčane kazne, prekršiocu zakona se može izreći i zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti sa hemikalijama u trajanju do šest mjeseci.

Inspektor upravne mjere iz svoje nadležnosti nalaže rješenjem protiv kojeg je moguće izjaviti žalbu nadležnom ministarstvu.

Prema izvještaju Inspektorata Republike Srpske za 2022. godinu, u oblasti hemikalija i biocida izvršene su 202 kontrole. Od toga, nepravilnosti su utvrđene u 54 kontrole (oko 27%). Preduzeto je 47 upravnih mjera, od čega se 20 odnosilo na otklanjanje nedostataka, a 27 na zabrane.

Kako u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nije započela primjena Zakona o hemikalijama, kontrole su se u 2022. godini odnosile na otrove. Prema Izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, prilikom uvoza zabranjen je uvoz tri pošiljke otrova. Međutim, nije moguće zaključiti koliko je kontrola ukupno izvršeno, niti koliko je izvršenih kontrola u unutrašnjem prometu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri usklađivanju poslovanja sa propisima o hemikalijama, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Centre for Ageing Better sa Pexels

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 25. Jul 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.