Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li se u Inventar hemikalija upisuju neopasne hemikalije?

Ako proizvodite ili uvozite hemikalije u Bosni i Hercegovini, sigurno vam je već poznata procedura upisa hemikalija u Inventar hemikalija.

U Republici Srpskoj ova procedura sprovodi se od 2009. godine. U Federaciji Bosne i Hercegovine upis u Inventar hemikalija propisan je novim Zakonom o hemikalijama. Početak ovog postupka tek se očekuje nakon donošenja odgovarajućeg podzakonskog akta.

Ipak, često čujem dileme u pogledu vrste hemikalija koje se upisuju u Inventar hemikalija, a posebno da li se to odnosi na neopasne hemikalije. Pogledajmo šta kažu propisi.

Možda nije loše da na početku razriješimo dilemu koja hemikalija se smatra opasnom. Prema definiciji, opasnom hemikalijom se smatra ona hemikalija koja je klasifikovana u najmanje jednu od klasa opasnosti.

Klase opasnosti i kriterijumi za klasifikaciju na osnovu fizičke opasnosti, opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu definisani su posebnim propisima o klasifikaciji i obilježavanju hemikalija. U Republici Srpskoj to je Pravilnik o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje donošenje ekvivalentnog propisa.

Vratimo se sada na upis hemikalija u Inventar hemikalija.

Zakon o hemikalijama Republike Srpske predviđa da se u Inventar hemikalija upisuju hemikalije, ne specificirajući da li se radi o opasnim ili neopasnim hemikalijama. Isto definiše i Zakon o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine. To znači da se u Inventar hemikalija upisuju i opasne i neopasne hemikalije.

U Republici Srpskoj detaljna procedura propisana je Pravilnikom o Inventaru hemikalija. Ovim pravilnikom definisano je da se neopasne hemikalije u Inventar hemikalija upisuju prema proceduri prijave. Dakle, tek u ovom aktu vrši se razvrstavanje hemikalija na pojedine procedure na osnovu klasifikacije opasnosti.

Ali ostaje ključna činjenica: u Inventar hemikalija Republike Srpske upisuju se i hemikalije koje nisu klasifikovane kao opasne.

Potrebno je imati u vidu da postoji količinska granica proizvodnje ili uvoza na godišnjem nivou iznad koje se hemikalije upisuju u Inventar hemikalija – najčešće 100 kg. Ako se hemikalija proizvodi ili uvozi u količini nižoj od 100 kg na godišnjem nivou, nije je potrebno upisati u Inventar hemikalija. Ako količina prelazi 100 kg, hemikaliju je potrebno upisati u Inventar hemikalija, bila ona klasifikovana kao opasna ili ne.

Očekuje se da podzakonski akti u Federaciji Bosne i Hercegovine budu usklađeni sa onima koji su već na snazi u Republici Srpskoj.

Međutim, imajte u vidu da je u Republici Srpskoj trenutno u toku postupak izmjene Pravilnika o Inventaru hemikalija. Izmjenama se predviđaju promjene procedura za neke hemikalije, uključujući i dodatne obaveze za neopasne hemikalije. Više o planiranim izmjenama možete pročitati u ovom tekstu.

Ako imate pitanja o upisu hemikalija u Inventar hemikalija, ili vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike PublicDomainPictures od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 03. Apr 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.