Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

&ScaronZnate li šta su pesticidi? – 1. dio

Kako sam vam obećala u prvom postu, danas ću vam nešto više reći o specifičnim definicijama pojedinih sredstava iz grupe pesticida iz važećih propisa u Bosni i Hercegovini.

Idemo lijepo po redu.

Sredstvo za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutsko sredstvo je aktivna supstanca ili preparat koji je u konačnom obliku namijenjen za:

  • zaštitu bilja/biljaka, odnosno biljnih proizvoda od štetnih organizama, odnosno za sprečavanje djelovanja štetnih organizama,
  • uticaj/djelovanje na životne procese biljaka, npr. regulatori rasta biljaka, osim djelovanje hranivima,
  • održavanje/zaštitu biljnih proizvoda tokom skladištenja, ako nisu predmet propisa o konzervansima,
  • suzbijanje/uništavanje neželjenih biljaka, dijelova biljaka, kao i zadržavanje ili sprečavanje nepoželjnog rasta biljaka.*

Biocidni proizvod je aktivna supstanca ili preparat koji u obliku u kojem se stavlja na tržište ima namjenu da uništi, odvrati, učini bezopasnim, spriječi djelovanje ili kontroliše nepoželjne organizme hemijskim ili biološkim putem.**

Prema navedenim definicijama jasno je da je primarna namjena sredstva za zaštitu bilja da zaštiti živu biljku (prije, tokom i nakon kultivacije). S druge strane, biocid se koristi za zaštitu drugih proizvoda i materijala i borbu protiv ostalih štetnih organizama.

S obzirom na sličnu namjenu (npr. insekticid, fungicid), a vrlo često i slične ili iste aktivne materije, nekada nije lako napraviti razliku između biocida i sredstva za zaštitu bilja. Pogledajmo nekoliko primjera.

Ukoliko je neko sredstvo insekticid namijenjen za suzbijanje insekata u poljoprivrednom zasadu, radi se o sredstvu za zaštitu bilja. U ovom slučaju namjena sredstva je zaštita žive biljke sprečavanjem djelovanja štetnog organizma.

Ukoliko je neko sredstvo insekticid namijenjen za suzbijanje insekata u komunalnoj higijeni (npr. komaraca), radi se o biocidu. U ovom slučaju namjena sredstva je zaštita zdravlja ljudi sprečavanjem i suzbijanjem rasta komaraca koji su prenosnici zaraznih bolesti.

Ukoliko se neko sredstvo koristi za zaštitu stabla od potkornjaka koji oštećuju nadzemni drvenasti dio stabla, radi se o sredstvu za zaštitu bilja (primjena u hortikulturi).

Međutim, ukoliko se sredstvo koristi za zaštitu drveta koje se koristi kao građevinski proizvod (npr. od rasta gljivica koje izazivaju trulež), radi se o biocidu (zaštita materijala).

Nadam se da sam uspjela pojasniti termin „pesticid“, kao i razlike između biocida i sredstava za zaštitu bilja. Kada sljedeći put kažete „pesticid“ imajte na umu da je to ipak širi termin koju obuhvata veliku grupu proizvoda i da u nekim slučajevima možda treba da budete precizniji.

Na Bens Consulting blogu možete pogledati niz tekstova o biocidima koji vam mogu pomoći u ispunjavanju propisanih obaveza. A ako vam je za to potrebna pomoć, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 

* u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 52/10) i Zakonom o fitofarmaceutskim sredstvima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 49/04)

** u skladu sa Zakonom o biocidima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 37/09)


Avtor izvirne slike prostooleh od Freepik


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi Drugo | 17. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.