Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

&ScaronZnate li šta su pesticidi? – 1. dio

U svakodnevnom razgovoru često koristimo neke uobičajene termine čak i kada prema definiciji ne odgovaraju u potpunosti kontekstu u kojem ih koristimo.

Već sam pisala o terminu „proizvod“ koji često koristimo za različite vrste hemikalija čak iako prema definicijama postoje razlike između termina „proizvod“ i „hemikalija“.

Danas ću pokušati da razjasnim termin „pesticid“.

Šta je za vas „pesticid“? Prvo na šta većina ljudi pomisli je sredstvo za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutsko sredstvo.

I to je tačno. Sredstva koja se koriste za zaštitu bilja (engl. plant protection products) jesu pesticidi koji se koriste u poljoprivredi.

Međutim, ovaj termin obuhvata širu grupu proizvoda i uključuje i biocide.

Prema opštoj definiciji, pesticid je proizvod koji se koristi za suzbijanje i uništavanje štetnih organizama, ili prevenciju njihovog djelovanja. U grupu pesticida spadaju:

  • sredstva za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutska sredstva (koja se koriste na biljkama u poljoprivredi, hortikulturi, parkovima i vrtovima) i
  • biocidi (koji se koriste za sve druge namjene, npr. za ličnu higijenu (dezinfekcija) ili zaštitu proizvoda i materijala).

Kako se radi o dvije velike grupe proizvoda, svaka od njih je regulisana posebnim propisima. Takođe, definisani su i posebni uslovi za njihovo stavljanje na tržište.

Sljedeći put ćemo pogledati definicije pojedinih sredstava iz grupe pesticida iz važećih propisa u Bosni i Hercegovini. Dodatno, pokazaću vam nekoliko primjera kako biste lakše razlikovali ove dvije grupe proizvoda.

Ali ako vam je prije potreban savjet za promet hemikalija na tržištu Bosne i Hercegovine, onda me jednostavno pozovite na +387 65 641 373 ili mi pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike prostooleh od Freepik


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi Drugo | 09. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.