Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Planirane izmjene Pravilnika o uslovima za uvoz i izvoz hemikalija u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj objavljen je Nacrt Pravilnika o izmjenama Pravilnika o uslovima za uvoz i izvoz hemikalija.

Aktuelni Pravilnik o uslovima za uvoz i izvoz hemikalija je na snazi od 2019. godine, te se planiranim izmjenama vrši usklađivanje sa izmjenama relevantnog propisa Evropske unije.

Naime, ovim pravilnikom preuzete su odredbe Uredbe (EU) 649/2012 o izvozu i uvozu opasnih hemikalija, tzv. PIC uredbe.

Uredbom je uređena oblast uvoza i izvoza određenih opasnih hemikalija. Cilj je unapređenje zajedničke odgovornosti i saradnje u međunarodnoj trgovini opasnim hemikalijama uz zaštitu ljudskog zdravlja i životne sredine. Propisane su obaveze izvoznika u pogledu dostavljanja informacija o bezbjednom načinu skladištenja, prevoza, korištenja i odlaganja opasnih hemikalija.

PIC uredba je instrument za sprovođenje Roterdamske konvencije o proceduri davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obavještenja za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini.

Isti principi usvojeni su i u Republici Srpskoj. Detaljno je propisana procedura prilikom izvoza, odnosno uvoza određenih hemikalija. Hemikalije na koje se primjenjuju procedure uvrštene su u Prilog 1 Pravilnika, i to u 3 odvojena dijela.

U zavisnosti od toga na kojoj listi se određena hemikalija nalazi definisana je procedura koju je potrebno sprovesti prilikom izvoza, odnosno uvoza neke hemikalije:

  • u Dijelu 1. navedene su hemikalije na koje se primjenjuje postupak prethodnog obavještenja,
  • u Dijelu 2. navedene su hemikalije koje su kvalifikovane za PIC obavještenje u Evropskoj uniji,
  • u Dijelu 3. navedene su hemikalije na koje se primjenjuje PIC postupak prema Roterdamskoj konvenciji.

U Prilogu 4 Pravilnika utvrđene su hemikalije i proizvodi čiji je izvoz zabranjen.

Važno je napomenuti, posebne procedure prilikom uvoza i izvoza hemikalija primjenjuju se samo na hemikalije uvrštene u priloge ovog pravilnika. To znači da za uvoz, odnosno izvoz drugih hemikalija ne bi trebalo da se sprovode posebne kontrole prilikom prekograničnog kretanja.

Predviđenim izmjenama pravilnika vrše se izmjene spiskova regulisanih hemikalija, odnosno Priloga 1 i Priloga 4. U skladu sa izmjenama u Evropskoj uniji, na spiskove su dodate neke nove hemikalije ili je izvršena reorganizacija ranije navedenih grupa hemikalija (npr. azbestna vlakna).

Na spisak hemikalija čiji je izvoz zabranjen takođe su dodate nove hemikalije, ali i proizvodi koji sadrže neke hemikalije (pretežno živu). Npr. zabranjuje se izvoz kozmetičkih proizvoda ili sredstava za zaštitu bilja koje sadrže živu ili jedinjenja žive.

Kako biste se pripremili za novine, provjerite već danas da li su vaše hemikalije obuhvaćene predviđenim izmjenama pravilnika. Ako jesu, na vrijeme krenite sa pripremama u saradnji sa vašim snabdjevačima ili kupcima kako ne bi došlo do zastoja u uvozu ili izvozu. 

Nacrt Pravilnika možete pronaći na internet stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u sekciji Nacrti.

Ako niste sigurni da li su hemikalije koje uvozite ili izvozite obuhvaćene posebnim procedurama, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Freepik


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 22. Mar 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.