Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Ažuriran Spisak posebno zabrinjavajućih supstanci u Republici Srpskoj

Ukoliko ste proizvođač ili uvoznik hemikalija u Republici Srpskoj, mogle bi vas interesovati najnovije izmjene u zakonodavstvu.

Naime, 2. februara objavljen je Spisak izmjene Spiska posebno zabrinjavajućih supstanci („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 11/24). Izmjene su stupile na snagu 12. februara.

Ažuriranje Spiska posebno zabrinjavajućih supstanci praćeno je i ažuriranjem Spiska supstanci koje su kandidati za uključivanje u Spisak posebno zabrinjavajućih supstanci – Kandidatski spisak.

Oba spiska možete pronaći na internet stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Spiskom posebno zabrinjavajućih supstanci u pravni sistem Republike Srpske preuzima se Aneks XIV REACH uredbe. Ovim aneksom definisana je lista SVHC supstanci (Substsances of Very High Concern) koje podliježu autorizaciji u Evropskoj uniji.

Prethodno važeći Spisak posebno zabrinjavajućih supstanci iz 2019. godine novim izmjenama proširen je za 16 supstanci. Sada ovaj spisak broji ukupno 59 supstanci ili grupa supstanci.

Kandidatski spisak se izrađuje na osnovu Kandidatskog spiska EU za uvrštavanje na SVHC listu. Ovaj spisak ne objavljuje se u „Službenom glasniku Republike Srpske“, već samo na internet stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na Kandidatski spisak uvršteno je 26 dodatnih supstanci (ili grupa supstanci) u odnosu na prethodnu verziju iz 2020. godine. Izvršene su i izmjene nekih ranijih unosa. Ukupan broj kandidatskih supstanci (ili grupa supstanci) sada iznosi 235.

Za posebno zabrinjavajuće supstance važe posebna pravila, o čemu ću pisati sljedeći put.

Do tada, provjerite da li proizvodite, uvozite ili koristite supstance sa Spiska posebno zabrinjavajućih supstanci ili Kandidatskog spiska.

Ako vam oko toga treba pomoć, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike: Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 13. Feb 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.