Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Iznenađujuće često čujem izjavu: „Uvozim hemikalije iz zemalja Evropske unije. Posjedujem sve dozvole koje se zahtijevaju u toj zemlji i mogu slobodno da vršim prodaju u Bosni i Hercegovini.“  

Šta vi mislite o tome? 

Evropska unija ima veoma razvijene i kompleksne propise o hemikalijama. Pored toga, pojedine zemlje članice imaju dodatne zahtjeve za stavljanje određenih hemikalija na tržište. Sve u svemu, možemo reći da su standardi zaštite ljudi i životne sredine od štetnih uticaja hemikalija u EU na visokom nivou. 

S druge strane, Bosna i Hercegovina i dalje razvija svoje zakonodavstvo o hemikalijama. Principi se zasnivaju na principima hemijskih propisa u EU. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji obavezali smo se da ćemo svoje propise i standarde usklađivati sa EU. Iako smo dobili status kandidata za prijem u Evropsku uniju, dug put je pred nama. 

U ovoj fazi pridruživanja nije moguće u potpunosti implementirati procedure stavljanja hemikalija na tržište koji važe u EU. Takođe, još uvijek postoje značajne neusklađenosti u stepenu razvijenosti propisa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj. 

Uzimajući sve ovo u obzir, jasno je da hemikalija koja dolazi iz EU ne može bez dodatnih procedura da bude stavljena na tržište Bosne i Hercegovine 

Bosna i Hercegovina ne učestuje u postupcima koji se vode kod Evropske agencije za hemikalije. Zato ne može po automatizmu da prihvati postupke koji su vođeni u Evropskoj uniji. 

Umjesto toga, u Bosni i Hercegovini postoji posebna procedura stavljanja na tržište hemikalija, o čemu sam već pisala. 

Ukoliko je za neku hemikaliju sproveden određeni postupak u EU, to može biti olakšavajuća okolnost za plasman na tržište Bosne i Hercegovine: hemikalija ispunjava standarde, za nju je dostupno dovoljno podataka i pripremljena je adekvatna dokumentacija. 

Postupci u EU uključuju REACH registracije za supstance, prijave smješa u nacionalni registar neke EU članice, prijava centru za trovanje, registracija biocida i slično. 

Ipak, poseban postupak je neophodno sprovesti kod nadležnih organa u Bosni i Hercegovini. 

Isti princip važi i za zemlje regiona, npr. Srbiju. Propisi o hemikalijama u toj zemlji su slični propisima u Bosni i Hercegovini jer su i jedni i drugi zasnovani na propisima EU. Ipak, radi se o samostalnim državama koje na svojoj teritoriji primjenjuju isključivo svoje propise. 

Zato, prije nego što krenete sa uvozom hemikalija u Bosnu i Hercegovinu (ili bilo koju drugu zemlju), provjerite koje zakonske obaveze imate. 

Vaše istraživanje može početi pretraživanjem interneta, a možda ćete koristiti i vještačku inteligenciju. To su uvijek dobra mjesta za početak, ali morate biti pažljivi i provjeriti vjerodostojnost i preciznost podataka do kojih ste došli. 

Pitala sam za vas ChatGPT koja je procedura uvoza hemikalija u Bosnu i Hercegovinu. Odgovor pogledajte u grafici. 

Da li u Bosni i Hercegovini postoje obaveze za hemikalije registrovane u Evropskoj uniji?

Ako čitate redovno ono što pišem, sigurno već poznajete osnove propisa o hemikalijama u Bosni i Hercegovini. Onda lako možete zaključiti da vještačka inteligencija ne može da pruži sasvim tačne i precizne odgovore. Barem u ovom slučaju. 

Zato, ako planirate stavljanje hemikalija na tržište Bosne i Hercegovine, potražite stručni savjet. Ako je Bens Consulting vaš izbor, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu 


Izvor originalne slike: ChatGPT


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
REACH Drugo | 18. Sep 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.