Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta povezuje skupe cipele i propise o hemikalijama?

Kada obuvate svoje omiljene cipele sigurno ne razmišljate o hemikalijama.

Ipak, hemikalije su svuda oko nas, u svim proizvodima koje koristimo – pa i u cipelama. Hemikalije ne možemo izbjeći u svakodnevnom životu.

Zato je važna uloga propisa o hemikalijama – da ograniče upotrebu onih hemikalija koje mogu imati štetne efekte. Propisi definišu maksimalno dozvoljene koncentracije nekih hemikalija u određenim proizvodima za koje se očekuje da neće dovesti do štetnog efekta. Ako takav efekat nije moguće izbjeći bez obzira na koncentraciju, hemikalija se u potpunosti zabranjuje.

Kakve to veze ima sa cipelama sa početka teksta?

Nedavno je putem RAPEX sistema objavljena informacija o cipelama poznatog brenda koje nisu usklađene se REACH regulativom Evropske unije. Neusklađenost se ogledala u nedozvoljenoj količini šestovalentnog hroma u kožnim dijelovima cipele.

Šestovalentni hrom izaziva senzibilizaciju, može dovesti do alergijskih reakcija, ali i karcinoma. Iz tog razloga je njegova koncentracija u kožnim proizvodima koji dolaze u kontakt sa kožom korisnika ograničena na 3 mg/kg. U kontrolisanim cipelama koncentracija šestovalentnog hroma premašila je ovu vrijednost.

Zbog navedene neusklađenosti, cipele su ocijenjene kao nebezbjedne za korisnike, te je odbijen njihov uvoz u Evropsku uniju iz zemlje porijekla.

Jedinjenja hroma koriste se u obradi kože pa nije neobično da se hrom nađe i u finalnom proizvodu – npr. cipeli. Ipak, propisana maksimalno dozvoljena koncentracija ne smije biti prekoračena.

Slična situacija je i sa nekim drugim hemikalijama: azo boje, organokalajna jedinjenja, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), ftalati i sl. I za njih su propisane maksimalno dozvoljene koncentracije u obući ali i drugim proizvodima koji mogu doći u kontakt sa ljudskom kožom.

Zabrane i ograničenja su u Evropskoj uniji propisana REACH regulativom, dok su u Bosni i Hercegovini definisana propisima o hemikalijama.

U Republici Srpskoj na snazi je Pravilnik o ograničenjima i zabranama hemikalija, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje usvajanje ekvivalentnog pravilnika.

Ako ste proizvođač obuće, drugih kožnih ili tekstilnih proizvoda, imajte u vidu supstance čije prisustvo je u takvim proizvodima ograničeno ili zabranjeno. Posebno obratite pažnju na propise koji su na snazi u zemlji koja je vaše ciljno tržište.

Obuća je nešto što svi koristimo. Zato je važno da do nas stižu samo bezbjedni proizvodi, a nadzor nad primjenom propisa to treba i da omogući. I ovo važi za sve: za skupe cipele poznatih brendova, ali i za jeftinije varijante.

Ako vas interesuje koja ograničenja su propisana za druge proizvode koje proizvodite ili koristite, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike eloigomez_ od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 21. Apr 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.