Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li je potreban bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list za akumulatore?

Ukoliko se bavite prometom akumulatora, da li ste se zapitali da li vam je za tu vrstu proizvoda potreban bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list?

Znamo da akumulatori sadrže sumpornu kiselinu, pa nije neobično zapitati se u kojoj mjeri se na njih odnose propisi o hemikalijama.

Pokušaću da razjasnim ovu dilemu.

Zakon o hemikalijama propisuje de se bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list dostavlja za hemikalije. To znači da je ključna stvar utvrditi da li je akumulator hemikalija.

Akumulator se u skladu sa Zakonom o hemikalijama ne smatra hemikalijom, odnosno supstancom ili smješom.

Akumulator je proizvod: predmet kojem je tokom proizvodnje dat određeni oblik, površina ili dizajn koji određuju njegovu funkciju više nego njegov hemijski sastav.

Kod ovakve vrste proizvoda ne dolazi do ispuštanja sadržane supstance pri normalnim ili razumno predvidljivim uslovima upotrebe.

Prema tome, za akumulatore nije potrebno izraditi bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list.

Umjesto toga, za akumulator možete pripremiti sličan tehnički dokument sa bitnim bezbjednosnim informacijama, uključujući i informacije za pravilno skladištenje, upotrebu i odlaganje.

Priprema ovakvog dokumenta nije obavezna, ali ćete tako pružiti kupcima i korisnicima adekvatne informacije o vašem proizvodu.

Ukoliko ste proizvođač akumulatora, od vašeg snabdjevača sumporne kiseline (koja je bez dileme hemikalija) treba da zatražite bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list. Ovaj dokument će vam pomoć u bezbjednoj upotrebi hemikalije u proizvodnom procesu.

Šta je sa ostalim obavezama iz propisa o hemikalijama?

Kako smo rekli da se akumulator smatra proizvodom a ne hemikalijom, nije ga potrebno upisati u Inventar hemikalija. Takođe, prometnici akumulatora ne upisuju se u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija.

Naravno, ukoliko pored akumulatora prometujete i drugom vrstom robe koja se može smatrati hemikalijom, i vaše obaveze se razlikuju.

Ako vam nije uvijek lako procijeniti da li je neki proizvod hemikalija, pogledajte tekstove u kojima sam to detaljnije objasnila: Da li je moj proizvod hemikalija? – dio 1 i dio 2.

Ako imate neku dilemu o primjeni propisa o hemikalijama, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Avtor slike Daniel @ bestjumpstarterreview.com od Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 20. Feb 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.