Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li moje rješenje o upisu hemikalije u Inventar hemikalija i dalje važi?

Već nekoliko puta sam dobila pitanje šta je potrebno uraditi onda kada aktu kojim je hemikalija upisana u Inventar hemikalija ističe rok važenja.  

Ako možda i vas muči to pitanje, evo odgovora.  

Ali počnimo od početka. 

U Republici Srpskoj još od 2009. godine postoji procedura upisa hemikalija u Inventar hemikalija. U ovom postupku nadležnom organu – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske – dostavlja se propisana dokumentacija.  

Ministarstvo evaluira dokumentaciju i upisuje hemikaliju u Inventar hemikalija, ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi. Upis u Inventar znači da je za hemikaliju pruženo dovoljno podatka, te da može bezbjedno da se stavi na tržište. 

Ako ste prošli ovu proceduru i vaša hemikalija je upisana u Inventar hemikalija, Ministarstvo vam je izdalo akt o upisu u Inventar hemikalija. Na osnovu ovog akta možete slobodno prometovati hemikalijom upisanom u Inventar. 

U rješenjima o upisu u Inventar hemikalija koja su izdata na osnovu Zakona o hemikalijama iz 2009. godine naveden je i rok važenja. Ovaj rok je uglavnom iznosio deset godina.  

Lako je zaključiti: ako ste hemikaliju upisali u Inventar hemikalija npr. 2012. godine, rok važenja rješenja od deset godina je istekao. 

Međutim, možda je bolje prije donošenja zaključaka da pogledamo šta kažu propisi.  

Donošenjem novog Zakona o hemikalijama Republike Srpske 2018. godine procedura je malo izmijenjena. Novi akti o upisu u Inventar hemikalija izdaju se bez roka važenja – trajni su.  

To znači da kada hemikaliju jednom upišete u Inventar hemikalija, nije potrebno vršiti reviziju ili obnovu akta o upisu u Inventar hemikalija (rješenje ili potvrda). 

Pa šta je onda sa rješenjima kojima je u skladu sa starim Zakonom o hemikalijama određen rok važenja?  

Ništa.  

Hemikalije koje su upisane u Inventar prema staroj proceduri, smatraju se upisanim u Inventar i prema novom Zakonu o hemikalijama. To znači da ranije utvrđeni rok važenja više nije validan i da nije potrebno vršiti reviziju upisa u Inventar, odnosno produžavati taj rok. 

Ipak, kako bi se otklonile eventualne nedoumice u pogledu važenja rješenja, možete zatražiti od Ministarstva izdavanje novog rješenja bez roka važenja. 

Naravno, rješenje o upisu u Inventar hemikalija je potrebno obnoviti onda kada je došlo do neke bitne promjene (npr. naziv hemikalije), bez obzira na rok važenja.  

Da li i vi imate slične dileme oko primjene propisa o hemikalijama? Pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu 


Photo by Lukas on Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 01. Feb 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.