Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

EMAIL orijedlog: Da li izvozite hemikalije ili druge proizvode u Evropsku uniju?

Ukoliko izvozite hemikalije ili druge proizvode iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, zanimaće vas današnji tekst.

Naime, Evropska unija najavila je sprovođenje projekta kontrole uvoznih proizvoda u pogledu ispunjavanja obaveza iz REACH uredbe – osnovne uredbe Evropske unije o hemikalijama.

Dvije stvari su sada važne za vas.

Prvo, projekat će se fokusirati na kontrolu ispunjenosti obaveza registracije, autorizacije, kao i kontrolu propisanih ograničenja. A drugo, sprovodiće se u periodu 2023-2025.

Pojačana kontrola proizvoda na tačkama uvoza ima za cilj onemogućavanje dolaska na tržište EU onih proizvoda koji nisu usklađeni sa propisima.

To jednostavno znači, da nećete moći izvoziti hemikalije ili druge proizvode u Evropsku uniju ako nisu usaglašeni sa REACH i CLP uredbama Evropske unije.

Ovakav projekat iniciran je na osnovu rezultata pilot projekta iz 2019. godine koji je pokazao da čak 23% uvezenih proizvoda nije bilo usklađenih sa propisima. U tom periodu bilo je izvršeno ukupno 1389 kontrola i utvrđeno da je 321 proizvod neusaglašen sa REACH i CLP uredbama Evropske unije.

Dalje, kada su u pitanju ograničenja za određene supstance, od kontrolisanih 1225 proizvoda (najčešće nakit i metalni proizvodi) 17% je bilo neusaglašenih. Najčešća neusklađenost odnosila se na nedozvoljeni sadržaj kadmijuma.

I konačno, u pogledu kontrole usklađenosti sa propisima o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija, kontrolisano je bilo 167 proizvoda. U ovom slučaju čak 64% kontrolisanih proizvoda je bilo neusaglašeno. Neusklađenosti su se uglavnom odnosile na neadekvatno obilježavanje, a najčešće na odsustvo podataka o opasnosti na jeziku zemlje čijem tržištu je proizvod namijenjen.

Kao što možete vidjeti obim pregleda je dosta širok i zato trebate biti fokusirani na sve detalje. Zašto? Jer od ukupnog broja kontrolisanih proizvoda, 21% njih nije bilo stavljeno na tržište EU (uništeni, ponovo izvezeni ili smješteni u privremeno skladište). Samo 2% neusaglašenih proizvoda je dospjelo na EU tržište nakon korektivnih mjera.

Imajući u vidu ove rezultate, jasno je zašto se planira veliki projekat kontrole koji će trajati naredne dvije godine.

Zato je važno da ako izvozite hemikalije ili druge proizvode u Evropsku uniju na vrijeme provjerite sve zakonske obaveze. I uskladite svoje proizvode sa njima.

Ako vam je potrebna pomoć ili savjet o primjenjivim propisima, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Gerd Altmann od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 27. Jan 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.