Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Primjena Zakona o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine

Da li ste u dilemi oko datuma početka primjene Zakona o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine? Možda ste i vi čuli informaciju da primjena Zakona počinje 1.1.2023. godine.

Danas ćemo zajedno pogledati da li ima istine u toj informaciji. A da bismo mogli odgovoriti na to pitanje treba da pogledamo šta kaže Zakon.

Zakon donosi dvije osnovne obaveze za proizvođače ili uvoznike hemikalija:

  • upis u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija i
  • upis hemikalija u Inventar hemikalija.

Za ispunjavanje prve obaveze, proizvođač ili uvoznik hemikalija treba da angažuju savjetnika za hemikalije, o čemu ću vam više pisati sljedeće sedmice.

U svrhu ispunjavanja druge obaveze, potrebno je pripremiti adekvatnu dokumentaciju, uključujući i sigurnosno-tehnički list. Naravno, hemikalije treba da budu adekvatno klasifikovane i obilježene, a u obzir se uzimaju i propisane zabrane i ograničenja za njihov promet i upotrebu.

Ako vam nije jasno zašto sam navela obaveze za proizvođače i uvoznike, onda čitajte dalje i sve će vam biti jasno.

Istina je da je Zakon o hemikalijama stupio na snagu u oktobru 2020. godine, ali još uvijek nisu ispunjeni uslovi za njegovu primjenu. Odnosno, podzakonski akti čije je donošenje propisano zakonom, i što je uslov za punu primjenu zakona, još uvijek nisu doneseni.

Pogledajmo kako je to moguće i šta se u stvari događa oko tih akata.

Donošenje podzakonskih akata u roku od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona propisano je članom 58. Zakona. Međutim, ova obaveza nije ispunjena.

U skladu sa tim, ni obaveze koje propisuje Zakon ne mogu biti ispunjene, imajući u vidu prelazne rokove definisane članom 56. Zakona:

  • upis u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija treba obaviti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu propisa kojim se uređuje Registar proizvođača u uvoznika hemikalija;
  • upis hemikalije u Inventar hemikalija treba obaviti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu propisa kojim se uređuje Inventar hemikalija.

I za ostale obaveze propisani su prelazni rokovi.

Dakle, rokovi za ispunjenje obaveza iz Zakona teku od dana stupanja na snagu posebnih propisa – podzakonskih akata.

A kako smo ustanovili, oni ni nakon više od dvije godine još nisu doneseni. Iz svih tih razloga moj zaključak je da primjena Zakona ne može početi od 1.1.2023. godine.

Ipak, važno je da imate u vidu da nadležni organ (Federalno ministarstvo zdravstva) radi na donošenju prve grupe pravilnika. Prema dostupnim informacijama, ova grupa obuhvata i pravilnike o Registru proizvođača i uvoznika hemikalija i Inventaru hemikalija. To znači da uskoro možemo očekivati početak primjene Zakona.

Možda sada razmišljate šta možete da uradite dok čekate početak pune primjene Zakona. Onda je ovaj blog kao naručen za vas.

Ukoliko vam je potrebna pomoć ili savjet u vezi sa primjenom propisa o hemikalijama, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Wesley Tingey od Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 06. Jan 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.