Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šest web stranica koje treba da znate kada tražite dodatne informacije o hemikalijama

Pregledala sam veliki broj stranica, da vi ne biste morali i izdvojila šest stranica za koje mislim da su super izvor informacija o hemikalijama

Neke od ovih stranica su namijenjene potrošačima pa vam mogu biti korisne u svakodnevnom životu, čak i ako niste profesionalac u ovoj oblasti.

  1. Evropska komisija: Baza podataka o sastojcima kozmetičkih proizvoda – CosIng
    CosIng (engl. cosmetic ingredients) je baza podataka Evropske komisije u kojoj možete pronaći informacije o sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima. Naći ćete nazive sastojaka prema međunarodnoj nomenklaturi kozmetičkih sastojaka (INCI). Neki od tih sastojaka koriste se i u deterdžentima i biocidima (npr. surfaktanti i konzervansi). Možete provjeriti i ograničenja za neke supstance koje se koriste u proizvodima namijenjenim za opštu upotrebu. 
  1. Evropska komisija: Baza podataka o aktivnim supstancama u sredstvima za zaštitu bilja
    Ako se bavite sredstvima za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutskim sredstvime, ova stranica je za vas. Na njoj možete pronaći podatke o statusu pojedinih aktivnih materija, klasifikaciji opasnosti, maksimalnim nivoima ostataka, ali i druge značajne podatke. 
  1. Međunarodno udruženje za sapune, deterdžente i sredstva za održavanje (A.I.S.E.): Clean right 
    Ova stranica je namijenjena potrošačima deterdženata kao pouzdan izvor informacija o pravilnom održavanju i čišćenje doma. Ovdje ćete pronaći informacije o deterdžentima i drugim sredstvima za održavanje higijene, ali i praktične savjete o njihovoj bezbjednoj i održivoj upotrebi. 
  1. A.I.S.E. i Evropski savjet hemijske industrije (Cefic): HERA
    Projekat HERA (engl. Human and Environmental Risk Assessment) je dobrovoljna inicijativa koju su pokrenuli A.I.S.E. i Cefic. Projekat obezbjeđuje okvir za procjenu rizika sastojaka sredstava za čišćenje, pa su informacije prvenstveno namijenjene proizvođačima sredstava za čišćenje. Ovdje možete saznati podatke o biorazgradljivosti surfaktanata ali i njihovom tipu (anjonski, nejonski itd.), što je najčešće pitanje koje dobijam o surfaktantima. 
  1. Evropska agencija za hemikalije (ECHA): Hemikalije u našem životu
    Ovu stranicu je Evropska agencija za hemikalije namijenila podizanju svijesti o koristima i rizicima od hemikalija u našem svakodnevnom životu. Tu se nalaze savjeti potrošačima i korisnicima hemikalija za bezbjedniju upotrebu, ali i informacije o štetnim efektima. 
  1. INCI Decoder: Dekoder sastojaka kozmetičkih proizvoda
    Pronađite osnovne informacije o sastavu kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno koristite. Jednostavnom pretragom po nazivu sastojka (možete ga pronaći na etiketi pod Ingredients) saznajte njegovu funkciju i da li postoji razlog za zabrinutost.

Nadam se da će i vama ove stranice biti zanimljive i korisne, te da će vam pomoći da bezbjednije koristite hemikalije.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 02. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.