Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Članek Nina: Objavljen Izvještaj o radu Agencije za nadzor nad tržištem BiH za 2023. godinu

Objavljen je Izvještaj o radu Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u formi prijedloga.

U izvještaju su predstavljeni rezultati nadzora koji je u 2023. godini izvršen u saradnji sa nadležnim inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta. Nadzor je usmjeren na kontrolu usklađenosti proizvoda stavljenih na tržište sa propisanim zahtjevima za bezbjednost proizvoda.

Proaktivni nadzor nad tržištem vršen je u skladu sa godišnjim planom nadzora nad tržištem za 2023. godinu. Ovim nadzorom obuhvaćeno je 20 grupa proizvoda a izvršene su 232 inspekcijske kontrole. Od kontrolisanih 197 različitih modela proizvoda (od čega je 171 ispitano laboratorijski) 104 modela (53%) nisu ispunjavala propisane zahtjeve bezbjednosti.

Sa tržišta je povučeno 3790 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 3004 komada proizvoda uništeno. Privredni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcije, uskladili 24638 komada proizvoda sa propisanim zahtjevima bezbjednosti.

Reaktivni nadzor nad tržištem vršen je u skladu sa stanjem na tržištu, na osnovu informacija od privrednih subjekata, prigovora potrošača i informacija o povredama uzrokovanih proizvodima. Praćena su i obavještenja o nebezbjednim proizvodima iz sistema Evropske unije Safety gate.

U 2023. godini pokrenuto je 19 reaktivnih nadzora, a u 13 slučajeva je utvrđeno da se sporni proizvodi nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine. Kao rezultat, sa tržišta je povučeno 369 komada nesigurnih proizvoda dok je 5 proizvoda vraćeno od potrošača.

Kao ukupni rezultat nadzora, na tržištu Bosne i Hercegovine pronađeno je 55 modela nesigurnih proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače. Od toga, po 14 (oko 25%) modela proizvoda spada u igračke i električnu opremu, 10 je proizvoda za djecu, 8 spada u ličnu zaštitnu opremu itd.

Prema izvještaju Safety Gate za 2023. godinu, u Evropskoj uniji najviše nebezbjednih proizvoda (35%) je u kategoriji kozmetičkih proizvoda. Slijede igračke (13%) i motorna vozila (12%). Treba napomenuti da je obuhvat kontrolisanih kategorija proizvoda u Bosni i Hercegovini znatno manji od onog u Evropskoj uniji.

Prema porijeklu, 82% nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače u Bosni i Hercegovini potiče iz Kine. U Evropskoj uniji samo 37% neusaglašenih proizvoda potiče iz Kine.

Prema vrsti rizika, 24 (oko 43%) modela proizvoda predstavljalo je rizik od povrede, po 9 modela hemijski rizik i rizik o strujnog udara ili požara, 7 modela rizik od gušenja itd.

Kao što možemo vidjeti, nešto više od 16% nesigurnih proizvoda predstavljalo je hemijski rizik. Ovaj procenat je niži u odnosu na onaj u 2022. godini (oko 25%).

U Evropskoj uniji, 51% slučajeva nesigurnih proizvoda predstavljao je hemijski rizik, što ovaj rizik čini najčešćim rizikom. Procenat proizvoda sa hemijskim rizikom porastao je u odnosu na 2022. godinu kada je iznosio 35%.

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine osnovana je Zakonom o nadzoru nad tržištem u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, br. 45/04, 44/07 i 102/09). Zajedno sa inspekcijskim organima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, Agencija čini sistem nadzora nad tržištem.

Između ostalog, Agencija je nadležna za koordinaciju i usklađivanje aktivnosti sistema nadzora nad tržištem, učešće u pripremi i izradi svih propisa o bezbjednosti proizvoda, informisanje javnosti i zainteresovanih subjekata o riziku i opasnim proizvodima.

Prema prijedlogu Programa rada Agencije za nadzor nad tržištem BiH za 2024. godinu u sklopu provođenja aktivnosti nadzora nad tržištem Bosne i Hercegovine planirano je kontrolisanje 195 proizvoda koji se nalaze na tržištu.

Ako vam je potrebna pomoć za usklađivanje hemijskih proizvoda sa propisima, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Manfred Richte od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 26. Apr 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.