Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Jedan od najvažnijih pravilnika iz oblasti hemikalija se ažurirao ovih dana. U pitanju je Pravilnik o ograničenjima i zabranama proizvodnje, stavljanja u prometi i korišćenja hemikalija (Službeni glasnik RS 90/2013, 25/2015, 2/2016, 44/2017, 36/2018, 9/2020 i 57/2022) (inače Aneks XVII REACH Uredbe). U narednim redovima ću pokušati da vam približim šta se promenilo sa njegovim ažuriranjem. Naime, promenio se Prilog 1 deo 1 i deo 2  a i Prilog 2 je zamenjen novim prilogom, odnosno proširen je.

Prilog 1 su redni brojevi ograničenja i zabrane, u kojem piše šta sme a šta ne sme da se koristi i koji su uslovi za korišćenje. Prilog 2 se odnosi na POPs supstance.

Jedno od interesantnih ograničenja se odnosi i na proizvode koji se koriste za tetoviranje. Ukoliko imate takve proizvode pogledajte ograničenje 75 Priloga 1.

Drugo interesantno ograničenje je 74 koje se odnosi na diizocijanate. Kada uvezete proizvod nakon 24.02.2024. na ambalaži mora da piše: ’’od 24. avgusta 2024. godine pre industrijske ili profesionalne upotrebe obavezna je odgovarajuća obuka’’. Pritom koncentracija diizocijanata mora biti manja od 0,1% masenog udela, a preduzeće koje uvozi takav proizvod mora da obezbedi adekvatnu obuku za radnike od strane stručnog lica. Uvoz proizvoda koji ne ispunjava ove kriterijume nakon navedenog roka nije moguć.

Takođe u Prilogu 1 deo 2 su dodate dve nove tabele u okviru ograničenja 72 – Tabela 11 i ograničenja 75 – Tabela 12. Iz tabele 12 od interesantnijih supstanci bih izdvojila Metanol. Tako da u poglavlju 15 bezbednosnog lista ukoliko vaš proizvod sadrži supstancu Metanol treba da navedete ograničenje 75, ili ako sadrži supstancu klasifikovanu kao karcinogenu kategorije 1A, 1B ili 2 takođe treba da navedete ograničenje 75.

Ukoliko niste sigurni da li i vi imate neke obaveze povodom ovog Pravilnika možete me kontaktirati. Potrudićemo se da uradimo vaš posao što bolje.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 24. May 2022

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.