Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

14 ATP stupa na snagu 1. oktobra 2021.

Bitna promena može se sažeti u dve reči - titanijum dioksid.

Pogledajmo detalje.

Ažurirani Prilog VI. Uredbi CLP  sadržaće klasifikaciju i obeležavanje za supstancu titanijum dioksid - kao karcinogenu supstancu kategorije 2 udisanjem - H351 (udisanje) - ako je supstanca u obliku praha koji sadrži 1% ili više čestica s aerodinamičkim prečnikom ≤ 10 μm. Izmena će stoga uglavnom uticati na klasifikaciju I obeležavanje smeša koje sadrže titanijum dioksid (CAS br. 13463-67-7), a pre ove uredbe nije ga bilo potrebno navesti u bezbednosnim listovima i na etiketama.

Prema 14. ATP -u, za smeše koje sadrže titanijum dioksid (TiO2), klasifikacija kao karcinogena smeša (H351) primenjivaće se kada:

  • je smeša u obliku praha i
  • sadrži 1% ili više titanijum dioksida u obliku čestica s aerodinamičkim prečnikom ≤ 10 μm.

Razlog je taj što se čestice te veličine mogu uneti udisanjem i tako povećati rizik od raka.

Budući da opasne čestice mogu nastati i tokom upotrebe određenih smeša koje sadrže TiO2, Prilog II Uredbe CLP uvodi zahtev da upozori korisnike putem etikete proizvoda s dodatnim podacima na etiketi:

  • za tečne smeše koje sadrže 1% ili više čestica titanijum dioksida s aerodinamičkim prečnikom od 10 μm ili manje: EUH211. Morate dodati sledeću upozorenje: »Pažnja! Prilikom prskanja mogu se stvoriti opasne kapljice koje se mogu udisati. Ne udisati sprej ili maglu.«
  • za čvrste smeše koje sadrže 1% ili više titanijum dioksida: EUH212. Morate dodati sledeće upozorenje na etiketu: »Pažnja! Pri upotrebi se može stvoriti opasna respiratorna prašina. Ne udisati prašinu.«

Međutim, što se tiče klasifikacije i obeležavanja same supstance, titanijum dioksida, takođe se mora uzeti u obzir napomena V koja kaže:

„Ako se supstanca stavlja na tržište u obliku vlakana (prečnika < 3 μm, dužine > 5 μm te odnosa širine i visine ≥ 3:1) ili u obliku čestica supstanci koja ispunjava kriterijume WHO-a za vlakna ili kao čestice s modifikovanom površinskom hemijom, njihova opasna svojstva moraju se proceniti u skladu s glavom II ove Uredbe kako bi se ocenilo treba li primeniti strožiju kategoriju (Karc. 1.B ili 1.A) i/ili dodatne puteve izlaganja (oralno ili dermalno).“

Gde se titanijum dioksid najčešće koristi?

Može se koristiti u proizvodima kao što su: mastila, premazi, štamparske boje i plastika. Iskreno otkrivanje potrebnih upozorenja na etiketama i citiranje takvih obaveštenja ključno je za podizanje svesti potrošača i zaštitu zdravlja svih nas.

Pre nego što zaključim, dopustite mi da ponovim da do 1. oktobra 2021. već morate imati bezbednosne listove i etikete u skladu s četrnaestom izmenom Uredbe CLP (14. ATP).

Ako vam je potrebna pomoć oko toga, deli nas samo jedan e-mail ili telefonski poziv.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
REACH | 15. Dec 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.