Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Poslednjih meseci sam dobio puno pitanja na temu SVHC i SCIP izveštavanja.

Ako ste novi na ovom području, preporučujem vam da pročitate ovaj članak  koji će vam olakšati razumevanje SVHC i SCIP područja.

Danas želim da se vratim na pitanje koje mi obično prvo postave. To je pitanje o svrhi ili cilju pravljenja baze podataka SCIP.

Tako baza podataka SCIP (Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products)) prema ECHA-i ima tri osnovna cilja:

  1. Da se smanji nastajanje otpada koji sadrži opasne supstance, i to podržavanjem zamene zabrinjavajućih supstanci u proizvodima koji se stavljaju na tržište EU,
  2. Da učini informacije dostupnima radi daljeg poboljšanja tretmana otpada,
  3. Da omogući nadležnim organima da prate upotrebu zabrinjavajućih supstanci u proizvodima i preduzimaju odgovarajuće mere tokom čitavog životnog ciklusa proizvoda, uključujući i fazu otpada.

Ovde je ključna reč “otpad”.

Ukoliko proizvod sadrži supstancu sa spiska kandidata u koncentraciji većoj od 0,1% m/m REACH Uredba je od dobavljača zahtevala da obezbedi dovoljno informacija za bezbedno korišćenje proizvoda. Informacije moraju biti dostupne kroz ceo lanac snabdevanja odnosno od dobavljača, do operatera za zbrinjavanje otpada. Nažalost, to nije bilo uvek tako.

Baza podataka SCIP stoga je pokušaj poboljšanja protoka relevantnih informacija do kraja životnog ciklusa nekog proizvoda; tj. do tačke u kojoj pojedini predmeti dostižu nivo otpada ili kada postanu otpad na kraju svog veka trajanja.

SCIP baza podataka tako obezbeđuje da će iste informacije koje su dostupne u lancima snabdevanja biti dostupne operaterima otpada. Stoga od 5. januara 2021. svaki dobavljač proizvoda na tržištu EU  koji sadrži supstancu:

  • koja izaziva posebnu zabrinutost (SVHC), s  liste supstanci kandidata,
  • i čija je koncentracija veća od 0,1% maseni (m/m),

mora dostaviti podatke o takvom proizvodu agenciji ECHA.

Toliko o pozadini nastanka i ciljevima baze podataka SCIP i povezanim obavezama.

Ako vam je potrebna pomoć oko ovih aktivnosti, kontaktirajte me. Svakodnevno pomažemo mnogim firmama i verujem da I vama možemo pomoći brzo i efikasno.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 08. Dec 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.