Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Pogledajte ažuriranja za jul (verzija 8.0, od 5. jula 2021.) i trenutni status država članica u pogledu uvođenja Priloga VIII. Uredbi CLP.

Kako broj zemalja koje još uvek NE prihvataju PCN notifikaciju putem ECHA-e neprestano opada svakog meseca, prvo bih njih želeo da istaknem. Preostalo je 6 država:

  • Belgija,
  • Bugarska,
  • Island,
  • Lihtenštajn,
  • Luksemburg i
  • Slovačka.

Te zemlje još uvek koriste svoje sisteme. To znači da se do daljnjeg mora koristiti njihov nacionalni sistem za slanje prijava.

Sve ostale zemlje (24) već su povezane s ECHA-inim portalom, tako da PCN notifikacije možete da šaljete putem ECHA-inog portala za podnošenje prijava. U julu se poslednja pridružila Češka Republika.

Sledeće što treba da znate je koje su mogućnosti podnošenja prijave dostupne (kolona 2 u tabeli na strani 5). Imate dve mogućnosti.

Prva mogućnost je da se PCN prijava preda preko ECHA-inog portala, jednom kada je veza potvrđena. U ove države ubrajamo Austriju, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Grčku, Hrvatsku, Island, Irsku, Italiju, Litvaniju, Mađarsku, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju i Švedsku.

Druga mogućnost je predaja PCN prijava putem ECHA-inog portala ILI putem nacionalnog sistema. Pogledajte listu država koje spadaju u ovu kategoriju - Belgija, Francuska, Letonija, Nemačka i Portugal.

Nažalost, ova lista nije potpuna jer za neke zemlje - Bugarsku, Lihtenštajn i Luksemburg - ove informacije još nisu dostupne.

Kad države dopuste primanje PCN prijava i mogućnost za odgovarajući sistem za podnošenje, mora se koristiti ispravan jezik za PCN prijave (kolona 3 u tabeli na strani 5).

Opet, imate dve mogućnosti, u zavisnosti od države za koju želite predati PCN notifikaciju.

Većina država spada u kategoriju u kojoj možete da koristite engleski jezik ILI službeni jezik države članice. Te su zemlje - Belgija, Danska, Estonija, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nemačka, Holandija, Norveška, Portugal, Španija i Švedska.

Međutim, postoje i države koje prihvataju PCN samo na službenom jeziku države članice. To su - Austrija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Finska, Francuska, Grčka, Lihtenštajn, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Šta je s plaćanjem naknada?

Većina država (kolona 4 u tabeli na strani 5) ne naplaćuje naknadu za PCN prijave. Tu se ubrajaju Austrija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Letonija, Litvanija, Malta, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska, Španija i Rumunija.

Dve države - Lihtenštajn i Luksemburg - još nisu definisale svoju situaciju, što znači da mogu uvesti naknade. Ova će se situacija vremenom promeniti. Primera radi, poslednja država koja se odlučila da ne naplaćuje ​​naknadu je Češka Republika.

Poslednja država koja je uvela naknade je Belgija. Prema našim informacijama, naknada za jedan proizvod iznosi 200 €. Zasad u ukupno tri zemlje morate platiti naknadu lokalnim vlastima da bi bile omogućene PCN notifikacije. Druge dve zemlje su Mađarska i Italija.

Na kraju ćemo pogledati kada svoje smeše možete staviti na tržište (kolona 5 u tabeli na strani 5). Imate dve mogućnosti.

Smešu možete da stavite na tržište odmah nakon potvrde da je dokumentacija prošla postupke automatske provere na portalu. Sledeće države članice uključene su u ovu kategoriju - Austrija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Švedska.

Zatim su tu države – Belgija, Francuska, Italija, Nemačka i Španija – za koje treba sačekati potvrdu u izveštaju o predaji da je imenovan organ države članice primio dosije.

Na kraju, imamo i države u kojima ti podaci još nisu poznati, npr. u Bugarskoj, Lihtenštajnu i Luksemburgu.

Kao što možete da vidite u mesečnim pregledima, polako prelazimo na jedan postupak obaveštavanja i PCN sistem. Međutim, prilikom slanja PCN prijava i dalje morate da obratite pažnju na razlike između nekih država.

Ako nemate vremena ili energije da sami pronađete ove razlike, pišite mi i pomoći ću vam.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 30. Nov 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.