Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Već smo pisali o listi supstanci koje izazivaju zabrinutost i kako će to uticati na pripremu vaše hemijske dokumentacije. U ovom članku ću pisati kako proširena lista kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost utiču na vaše poslovanje.

Ukoliko ste proizvođač, uvoznik ili distributer proizvoda koji sadrži supstancu sa Liste kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost u koncentraciji većoj od 0,1% onda svima u lancu snabdevanja treba da dostavite informacije neophodne za bezbednu upotrebu proizvoda, a najmanje ime te supstance. Ovo naravno kaže Zakon o hemikalijama.

Od svih supstanci koje su dodate na listu, istakla bih par. To su: olovo, etilendiamin i 2-metoksietil acetat. Olovo se najviše koristi u proizvodnji akumulatora, etilendiamin je industrijska hemikalija a 2-metoksietil acetat se koristi u industriji rastvarača i proizvodnji sredstava za čišćenje. Može se očekivati da će upotreba ovih supstanci da se smanjuje sve više, a jednom kada budu uključeni na Autorizacionu listu (Authorisation list EU) moraće da se podnese zahtev za odobrenje za njihovo korišćenje, ili da se zamene drugim supstancama. A možda se to i ne desi. Jer supstance sa liste kandidata mogu i da budu skinute sa nje, a da se ne stave na autorizacionu listu. Iako se u Srbiji SVHC supstance ne rešavaju kao u Evropskoj Uniji to će nedvomisleno uticati i na naše tržište. Jer je tržište EU i Srbije povezano.

Sve supstance koje se nalaze na listi kandidata se mogu naći na listi supstanci koje izazivaju zabrinutost. A šta to znači za vas. To znači da ćete morati da ažurirate svoje bezbednosne listove, pa čak i ako ste ih ažurirali dan pre objave u službenom glasniku. A druga stvar na koju ćete morati da obratite pažnju ukoliko želite da ispoštujete propise je prijava hemikalija u Registar. Nemojte stvari prepustiti slučaju i čekati da izađe nov Pravilnik. Možda je ipak bolje da se ranije raspitate šta ako neki od vaših proizvoda bude imao ograničenu upotrebu? Ovde možete pogledati listu kandidata. Supstance od broja od 182-211 su dodate ove godine.

Jednom kada ove supstance budu dodate na Listu supstanci koje izazivaju zabrinutost u bezbednosnim listovima naših klijenata koji koriste uslugu ChemiusExpert će se ovo automatski ispisati. Probajte jedan bezbednosni list kod nas besplatno. Neće vas koštati ništa, a možda vam se dopadne.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 24. Nov 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.