Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Verujem da su neki od vas upoznati sa terminom SVHC. Ukoliko pak niste, sledi objašnjenje. SVHC je supstanca koja predstavlja veliki rizik s obzirom da mogu izazvati teške i/ili dugotrajne posledice  po zdravlje čoveka. U Srbiji postoji lista sa ovim supstancama. Ove godine, lista supstanci koje izazivaju zabirinutost se proširila. I zbog toga neki će možda imati koju obavezu više. Odnosno od sledeće godine ćete podnositi za proizvode koji sadrže SHVC supstance malo drugačiji dosije. A to sve u skladu sa Pravilnikom o registru hemikalija. Taj dosije je postojao i ranijih godina, ali s obzirom na nove supstance neki od vas će morati da koristi Dosije za SVHC supstancu. Odnosno, kako se prijava hemikalija radi elektronski vi ćete birati SVHC Dosije na portalu.

Koje su razlike kod njega, ukratko ću vam opisati u nastavku. Za smešu koja sadrži tu supstancu treba da upišete gde je koristite i da izrazite količinu u tonama. Isto to treba da uradite i za samu supstancu. Pored ovih podataka poželjno je upisati, a ukoliko je to moguće i koje bi bile mere za smanjenje rizika za taj način korišćenja. S obzirom da danas sve u nekom momentu završi u životnoj sredini, u dosije bi trebalo upisati i način sistematskog praćenja korišćenja tih proizvoda. To je naravno sve u formi vašeg predloga Ministarstvu.

I na kraju, ukoliko ste upoznati sa mogućim alternativnim supstancama, u dosije bi bilo dobro da i to navedete.

Međutim, trenutno je najvažnije da znate koje su to supstance dodate na listu i da li se neka od tih supstanci nalazi u vašim proizvodima. Na taj način ćete biti sigurni da ste na dobrom putu da poštujete propise. Ovde možete pogledati listu supstanci. Supstance od 44 do 54 su dodate ove godine. Moglo bi se reći da je naša Lista ekvivalentna sa Autorizacionom listom u EU. A to znači, da ukoliko želite da izvozite u EU moraćete da izbacite supstance iz svojih proizvoda kada prođe datum povlačenja (Sunset date) ili da podnesete zahtev za izdavanje odobrenja za korišćenje supstance. A ako ste samo uvoznik, onda možete očekivati da će proizvodi koji stižu sa EU tržišta sve manje sadržati takve supstance. Ukoliko želite da budete konkurentni na tržištu EU, morate pratiti sve propise koji se tamo primenjuju i pridržavati ih se.

Druga stvar koju treba da uradite, a u ovom trenutku prva u odnosu na upis hemikalija u Registar jeste da ažurirate bezbednosne listove. Odnosno, ako ste prvi  u lancu snabdevanja, onda sve ispod vas treba da informišete o prisustvu SVHC supstance u proizvodu koji stavljate na tržište. Svi u lancu snabdevanja od uvoznika/proizvođača/daljeg korisnika do krajnjeg potrošača moraju imati tu informaciju kako bi se hemikalijama bezbedno rukovalo.

I ako imate puno proizvoda sa nekom od ovih supstanci sa spiska postoji jedna caka. Kod nas se za klijente koji imaju ChemiusExpert to ispisuje automatski. Nema ručnog ispravljanja bezbednosnih listova.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 23. Nov 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.