Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Ako i dalje nudite mogućnost kupovine sumporne kiseline odvojeno od proizvoda - npr. elektrolit za pokretanje akumulatora - tada morate biti svesni nekih ograničenja koja donosi nova uredba.

Sumporna kiselina (koja se prodaje odvojeno) podleže ograničenju prodaje koje zavisi od koncentracije sumporne kiseline koju hemikalija može sadržati. Odnosi se na EU, a ne na Srbiju. Što naravno, ne znači da se jednog dana i kod nas neće primenjivati. Spremite se na vreme.

Do 15 % masenog udela (uključujući m/m ispod) može se prodati pojedinačnim korisnicima, ali iznad 15 % m/m nije dostupno pojedinačnim korisnicima u Hrvatskoj (jer nacionalno zakonodavstvo to zabranjuje).

Prema ovoj Uredbi potrošač može kupiti samo "pun" akumulator, a ne i punilo poput sumporne kiseline.

Međutim, i dalje se može prodavati profesionalnim korisnicima (npr. automehaničarima). No, oni moraju napisati izjavu o određenoj upotrebi ili vrstama upotrebe ograničenih prekursora eksploziva prema Uredbi (EU) 2019/1148 o stavljanju na tržište i upotrebi prekursora eksploziva.

Toliko na prvi pogled o ovoj važnoj novosti koja će uticati na prodaju akumulatora.

Ako vam treba pomoć u rešavanju izazova hemijskog zakonodavstva u EU, javite nam se. Ne košta vas ništa, a može vam uštediti vreme i novac.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 28. Oct 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.