Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Pogledajmo danas još treći uslov (c) koji se, za razliku od prva dva uslova, odnosi na tačnu koncentraciju sastojka.

Naime, ovaj uslov kaže da je bila prijavljena tačna koncentracija sastojka ali je došlo do promene koncentracije koja prelazi područje navedeno u Tabeli 3.

Tabela 3 u nastavku vam prikazuje smernice i granice koje treba uzeti u obzir prilikom procene da li je potreban novi UFI:

tabela1

Pogledajmo nekoliko primera radi lakšeg razumevanja:

  1. Koncentracija supstance koja je klasifikovana s H319 je 20 %. Ova je koncentracija bila prijavljena i u izvornoj prijavi (nije korišćen raspon, već je u prijavi bila navedena tačna koncentracija). Nova koncentracija je 25 %.


Odgovor: Prema Tabeli 3 maksimalna promena početne koncentracije iznosi ± 10 %. Nova koncentracija predstavlja promjenu od 25 %. Zato je potrebno generisati NOVI UFI. 

  1. Koncentracija supstance je 72 %. Ova je koncentracija navedena u izvornoj prijavi. Odgovor: Prema Tabeli 3 dozvoljeno je odstupanje od ± 5 %. U ovom slučaju je potrebno generisati novi UFI ako je nova koncentracija supstance ispod 68,4 % ili iznad 75,6%.

U smeši se nalaze 4 supstance (A, B, C, D). Kao što možete videti u donjoj tabeli (druga kolona), prijavljena je njihova tačna koncentracija. 

tabela2

U trećoj koloni su zatim navedena dozvoljena odstupanja u odnosu na  navedenu tačnu koncentraciju. To znači da morate generisati novi UFI ako se koncentracija promeni iznad ili ispod vrednosti navedene u poslednjoj koloni. 

Nadam se da su primeri dovoljno jasni i da će vam olakšati razumevanje zahteva vezanih za UFI. U svakom slučaju, možete da me kontaktirate i porazgovara ćemo o vašem konkretnom izazovu. 

Ovde su i linkovi na prvu i drugu objavu na ovu temu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 14. Oct 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.