Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Prošli put smo pogledali prvi od tri uslova koji određuju kada je potrebno izraditi novi UFI.

Pogledajmo danas uslov (b). U ovom slučaju potrebno je ponovno izraditi UFI ako promena koncentracije sastojka u smeši prelazi raspon koncentracije navedene u izvornoj prijavi.

U proceni je potrebno proveriti kako promena koncentracije utiče na granice navedene u tabelama.

Najpre ovde imamo Tabelu 1. Ona se odnosi na supstance koje imaju sledeće H oznake: H318, H314, H314.1A, H314.1B, H314.1C, H300.1, H300.2 H301, H302, H310.1, H310.2, H311, H312, H330.1, H330.2, H331, H332, H370, H371, H372, H373

tabela1

Pogledajmo dva primera radi lakšeg razumevanja.

  1. Pretpostavimo da u vašoj smeši ima 20% supstance s H319. U izvornoj prijavi, za ovu supstancu bio je odabran raspon koncentracije od 18 % do 21 %.
    Odgovor: Ako je nova koncentracija supstance sada ispod 18 % ili iznad 21 %, potrebno je izraditi novi UFI. Dakle, novi UFI potrebno je izraditi/generisati ako je nova koncentracija supstance izvan raspona koncentracije u izvornoj prijavi.

  2. Koncentracija supstance klasifikovane s H314 je 20 %. U izvornoj prijavi, za ovu supstancu odabran je raspon koncentracije od 20 % do 21 %.
    Odgovor: Sada je nova koncentracija ove supstance 19 %. Budući da je nova koncentracija ove supstance u smeši izvan područja iz izvorne prijave, potrebno je generisati novi UFI. 

Stoga vam predlažemo da u prvoj prijavi odaberete maksimalno dozvoljeni raspon koncentracije . U ovom slučaju on iznosi 3 jedinice (vidi Tabelu 1), npr. od 17 % do 20 %, ili 18 % do 21 %, ili 19 % do 22 %, itd. Ako je nova koncentracija opasne supstance u odabranom rasponu, nije potrebno generisati novi UFI. 

Sada još i Tabela 2. Ona se odnosi na supstance koje imaju druge H oznake i supstance koje nisu klasifikovane kao opasne.

tabela2

Pogledajmo kako u praksi proceniti je li potreban novi UFI:

  1. Koncentracija supstance koja je razvrstana s H319 je 20 %. U izvornoj prijavi, za ovu supstancu odabran je raspon koncentracije od 18 % do 24 %.
    Odgovor: Ako je nova koncentracija supstance ispod 18% ili iznad 24%, potrebno je dodeliti novi UFI. Dakle, novi UFI je potrebno izraditi ako je nova koncentracija supstance izvan raspona koncentracije u izvornoj prijavi.

  2. Koncentracija supstance koja nije klasifikovana kao opasna je 20 %. U izvornoj prijavi, za ovu supstancu odabran je raspon koncentracija od 20 % do 21 %. Nova koncentracija ove supstance je 19%.
    Odgovor: Budući da je nova koncentracija ove supstance u smeši izvan područja u izvornoj prijavi, potrebno je generisati novi UFI. Stoga predlažemo da odaberete maksimalno dozvoljen raspon koncentracija u prvoj prijavi. U ovom slučaju to iznosi 10 jedinica (vidi Tabelu 2), npr. od 14 % do 24 %. Ako je nova koncentracija opasne supstance u tom rasponu, nije potrebno generisati novi UFI.

  3. Menja se koncentracija parfema koji ima samo H317, i to s 1 % na 4,9 %.
    Odgovor: U ovom se slučaju primenjuje posebno pravilo, a ne Tabela 2. Za parfeme ili mirise, koji nisu klasifikovani, ili su klasifikovani isključivo u smislu preosetljivosti kože (H317), ili predstavljaju opasnost od aspiracije (H304), podnošenje informacija o koncentraciji nije potrebno ako ukupna koncentracija ne prelazi 5%. Stoga nije potrebno generisati novi UFI u ovom konkretnom slučaju.

Ovime zaključujemo drugu objavu. Ako ste prvu propustili, možete joj pristupiti putem ovog linka. Uskoro stiže treća u nizu objava na temu kada je potrebno izraditi novi UFI.

Ako nakon čitanja imate bilo kakvo pitanje, pošaljite mi ga. Često su upravo vaša pitanja najbolji način za pisanje o temama koje nas sve zanimaju. 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 12. Oct 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.