Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Danas sam odlučila na jednom mestu pojasniti skraćenice UFI, PCN i PCN datoteka.

Naime, primetila sam da se spomenuti izrazi u poslednje vreme dosta koriste, međutim većina korisnika uopšte ne zna šta te skraćenice ustvari znače. Nadam se da će vam ovaj kratki prilog biti od pomoći.

Počnimo sa Unique Formula Identifier ili skraćeno UFI. U Srbiji se kao prevod ove fraze koristi jedinstveni identifikator formule.

To je 16-znakovni kod koji će morati biti naveden na etiketi svake opasne smeše (ili, u slučaju industrijske primene može biti naveden na bezbednosnom listu) koja će biti stavljena na tržište u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA).

Stoga, ako se neka smeša stavlja na tržište u državi članici EEA-a, na ambalaži mora biti naveden UFI kod – (odnosi se na 16-znakovni kod).

Zatim je tu i skraćenica PCN (Poison Centre Notification). U ovom slučaju, skraćenica označava postupak notifikacije kojim firma daje informacije o opasnoj smeši u jedinstvenu evropsku bazu podataka centara za kontrolu trovanja. Znači, radi se o notifikacijskom postupku, kojim se u pojedinoj državi članici EEA-a prijavljuje opasna smeša koja je u toj državi članici stavljena na tržište.

Ovim postupkom se na tačno određeni UFI kod veže tačno određeni hemijski sastav neke opasne smeše. Smeša s određenim UFI-jem stoga ima tačno određeni sastav. 

Jednom kada je hemikalija notifikovana, njen se UFI kod može koristiti samo još za notifikaciju smeše istog sastava, odnosno uz dozvoljeno manje odstupanje.

Stoga, ako želite prijaviti smešu nekog sastava u drugoj državi članici EEA-a, možete koristiti isti UFI. Ako se sastav smeše promeni, tada morate da promenite i UFI kod.

Tu je i PCN datoteka. Radi se o datoteci  koja se priprema u programskom alatu izdatom od strane ECHA-e (European Chemical Agency). Datoteka se nakon završenog postupka notifikacije PCN predaje putem ECHA-inog portala u bazu podataka centara za kontrolu trovanja. Predaja se odvija putem ECHA-inog portala za predaju tih datoteka.

Radi lakšeg razumevanja dodaću i vezu između UFI, PCN i PCN datoteke?

U PCN datoteku za proizvod zajedno pridružimo UFI kod s tačno određenim hemijskim sastavom. Nakon što tu PCN datoteku prenesemo u bazu podataka centara za kontrolu trovanja, taj UFI možemo koristiti samo još za proizvode s istim sastavom odnosno s dozvoljenim  manjim odstupanjem, što ću detaljnije opisati u sledećem prilogu.

Možda vam se prilikom čitanja ovog priloga pojavi još neko pitanje. Volela bih da ga čujem, zato vas pozivam da mi pišete.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 30. Sep 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.