Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

U današnjoj objavi, odgovaramo na najčešća pitanja postavljena na ovu temu.

Pre početka bih istakla da napisano važi samo za opasne smeše – ako je opasna hemikalija koju proizvodite, izvozite ili prodajete supstanca, UFI kod i PCN postupak nisu obavezni.

P: Dobavljač opasnih smeša koje stavljam na tržište za opštu upotrebu me obavestio o UFI kodu na etiketama proizvoda koje mi isporučuje. Šta moram da uradim?

O: Dakle, prvo proverite datum. Pre 1. januara 2020. zakonske obaveze prema UFI kodovima i PCN postupku još nisu bile na snazi. Proizvode koje ste stavili na tržište pre 1. januara 2020. (koji su promenili ili će promeniti vlasnika pre 1. januara 2020.), mogli ste bez brige stavljati na tržište do 1. januara 2025. Međutim, oni moraju biti upisani u nacionalni registar ( npr. u Hrvatskoj moraju imati klasu koju dodeljuje Služba za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo). Obaveze vezane uz UFI kod i PCN postupak odnose se samo na proizvode koji su prvi put stavljeni na tržište nakon 1. Januara 2020. i nisu imali klasifikaciju ILI im se nakon 1. januara 2020. promenio sastav.

Vaše obaveze prema UFI kodu i PCN postupku zavise od vašeg mesta u lancu snabdevanja. Stoga, pogledajmo primere:

  1. Ako ste distributer opasne smeše – dakle, proizvod dobijate od vašeg dobavljača i stavljate ga na tržište bez daljih promena – nemate nikakvih obaveza.

Napomena: to ne znači da se na UFI nije pametno pripremiti.

Zbog gore navedenih datuma, važno je da do vas preko vašeg dobavljača stignu sve informacije o promeni sastava vaših proizvoda.

U slučaju da ste proizvod stavili na tržište nakon 1. januara 2020. morate proveriti u lancu snabdevanja je li proizvođač smeše napravio PCN notifikaciju za taj proizvod za sve države u kojima ga stavljate na tržište.

PCN notifikacija je zakonska dužnost formulatora opasnih smeša, a ne vaša. Međutim, inspekcija vam može proizvode, u slučaju inspekcijskog nadzora, povući iz prodaje, ako notifikacija nije napravljena. Stoga pitajte dobavljače je li PCN notifikacija napravljena za sve države u kojima stavljate proizvode na tržište.

Ako nije napravljena ili imate poteškoće u komunikaciji, PCN notifikaciju u najgorem slučaju možete napraviti sami, pozivajući se na UFI kod koji je proizvodu dodelio formulator. Međutim, u tom slučaju ste za tačnost informacija u notifikaciji odgovorni vi.

Ako ste od dobavljača već dobili UFI kodove, ostavite ih na etiketi jer će to biti novi element etikete.

  1. Ako uz distribuciju opasnih smeša, te proizvode takođe preimenujete ili prepakujete, imate dva izbora.

Prvi, formulatora opasne smeše obavestite o promeni imena i zamolite da za proizvode u svojim PCN notifikacijama doda vaša trgovačka imena, jedinice pakovanja i države članice u kojima ih stavljate na tržište. Na proizvodu ostavite proizvođačev UFI kod.

Drugi; ako ne želite tako da uradite, tada morate napraviti vlastitu PCN notifikaciju. U njoj možete uputiti na UFI kod koji je proizvodu dodelio formulator, ali ste u ovom slučaju za tačnost informacija u notifikaciji odgovorni vi. Morate paziti na promene UFI koda na isporučenim proizvodima, jer to znači da se formulacija proizvoda promenila – i da morate napraviti novu PCN notifikaciju. Na svakom proizvodu takođe mora biti UFI kod – isti kod s kojim ste napravili PCN notifikaciju.

  1. Ako te smeše koristite za formulaciju vaših proizvoda, smatrate se formulatorom i u obavezi ste obaviti PCN notifikaciju za svoje proizvode u svim državama članicama EU u kojima se vaši proizvodi stavljaju na tržište – stoga, budite u komunikaciji sa svojim kupcima gde i kako prodavati vaše proizvode.

Kao što možete videti, da bi se zadovoljile zakonske obaveze koje donose uvođenje novog režima prijavljivanja podataka o opasnim hemikalijama, moraćete obaviti dosta posla i komunikacije s dobavljačima. Kako biste bili u toku s novostima, predlažemo da redovno pratite vesti koje će biti objavljene na ovu temu na našem blogu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 28. Sep 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.