Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

ECHA je pokrenula novi portal koji firmama omogućava pripremu i slanje podataka o opasnim smešama koje mogu koristiti centri za kontrolu trovanja.

Ova pravila se još uvek ne primenjuju u Srbiji, mada su neke države koje planiraju izvoz već počele da se pripremaju. 

Da nastavimo.

Portal za slanje podataka Evropske agencije za hemikalije (ECHA-e) namenjen je centrima za kontrolu trovanja i bezbedan je internet put za srednje upravljanje obaveštenjima – kreiranje, slanje i praćenje njihovog statusa. Zasniva se na usklađenom formatu koji određuje informacione zahteve navedene u Uredbi CLP.

Portal omogućuje firmama da jednim podneskom obaveste nekoliko država članica na čija tržišta planiraju da plasiraju  svoje proizvode. Time će se smanjiti administrativno opterećenje i troškovi firmi prilikom slanja podataka o opasnim smešama imenovanim organima u državama članicama EU i državama EEA-e. ECHA ne naplaćuje naknadu za korišćenje portala, ali neke države članice mogu da naplaćuju naknade za pokrivanje svojih troškova. Obaveštenja poslata putem portala biće važeća onda kada ih određena država članica bude spremna da prihvati.


Pozadina

Prema Uredbi o klasifikaciji, obeležavanju i pakovanju proizvoda i smeša (CLP) firme koje na tržište plasiraju opasne smeše moraju nadležnim državnim organima dostaviti podatke o tim smešama. Ti se podaci moraju dostaviti u usklađenom formatu od 1. januara 2020. za smeše za opštu upotrebu, od 1. januara 2021. za smeše za profesionalnu upotrebu, a od 1. Januara 2024. za smeše za industrijsku upotrebu. Dodeljeni organi u državama članicama ove podatke daju na raspolaganje centrima za kontrolu trovanja kako bi oni u slučaju nužde mogli da pruže brzu medicinsku pomoć.

Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, slobodno nam pišite.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 23. Sep 2021

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.