Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Potrebu potrošača da istraže proizvod i dobiju što više informacija o njemu, je odnedavno prepoznala i naša država koja je uvela obavezno navođenje QR koda ili barkoda na proizvodima koji se nađu u maloprodaji.

U zavisnosti od toga šta želite da istaknete od informacija na proizvodu će uticati na odabir QR koda ili barkoda.

Sredinom prošle godine se promenio Zakon o trgovini koji možda može uticati i na vaše poslovanje.

Konkretno promene o kojima vas obaveštavamo se odnose na obeležavanje robe koja se prodaje na malo.

U nastavku članka vam donosimo tekst iz Zakona o trgovini, a odnosi se na obeležavanje proizvoda.

Članom 34. stav. 8  Zakona o trgovini („Sl. glasnik RS“, br. 52/2019)  predviđeno je da od 31. januara 2020. godine, sva roba u maloprodaji mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (GTIN identifikacija, QR kod i dr.).

Roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja sadrži podatke o:

  • nazivu i vrsti robe,
  • tipu i modelu u skladu sa prirodom robe,
  • količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe,

poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Deklaracije sa tačnim podacima treba da obezbede proizvođač i uvoznik, ali su za njihovo postojanje odgovorni i trgovci.

Napominjemo da se ova obaveza ne odnosi na trgovinu na veliko.

Takođe proizvođač je dužan da svoju robu označi deklaracijom u skladu sa zakonom, ali sankcije za nepropisno deklarisanje i izostanak bar koda ili drugog mašinski čitljivog koda će snositi prodavac.

Kada se odlučiti za bar kod, a kada QR kod?

Bar kod se preporučuje proizvođačima i uvoznicima proizvoda, a naročito ako svoje proizvode prodajete i u inostranstvu. Bar kod izdaje ovlašćena agencija GS1 Srbija link. Bar kod je jedinstven, on pripada samo vama i s njim vaša roba može biti prepoznata bilo gde u zemlji i inostranstvu. Preporuka je da se kao proizvođači ili uvoznici vi pobrinete za dodelu bar kod-a kako bi roba imala jedinstveni trgovački broj, a ne ostavljati prodavcima da za isti artikal prave sopstvene brojeve.

QR kod ima svoje prednosti i mane. On je prvenstveno informativan i namenjen je potrošaču. Potrošač instaliranjem aplikacjie na svom pametnom telefonu lako skenira QR kod i brzo dolazi do informacija. Ono što će biti problem jeste taj izostanak “jedinstvenosti” na tržištu i problem sa očitavanjem na uzlazu/izlazu robe. Za razliku od bar kodova koji uglavnom sadrže numerički jedinstveni broj, QR kodovi su besplatni i mogu se samostalno generisati. 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Drugo | 08. May 2020

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.