Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

U trenutku dok ovo pišem, izgleda da će Velika Britanija istupiti iz EU 31.oktobra 2019.-uz dogovor ili bez njega.

Šta to zapravo znači za sve koji uvoze supstance ili smeše iz Velike Britanije u EU.

Odgovor na gornje pitanje zavisi od slučaja do slučaja. Želim da se fokusiram na registraciju supstanci. Ova »sitnica« iznenada može, ako niste dovoljno pažljivi, da zaustavi vaše poslovanje.

Registaracija supstanci, koju trenutno obavljaju samo proizvođači, uvoznici ili jedini zastupnici sa sedištem u Velikoj Britaniji, biće »prazne«.

To zapravo znači da će posle navedenog datuma, ove registracije postati bespredmetne za subjekte u EU-27/EEZ.

Proizvođači, uvoznici ili jedini zastupnici sa sedištem u Velikoj Britaniji mogu to izbeći ako prenesu registraciju na pravni subjekt u EU-27/EEZ pre izlaska iz EU.

A šta ako to ne učine? Šta možete učiniti vi kao dalji korisnici?

Prvo proverite jeste li dalji korisnik. Uredba REACH definiše dalje korisnike kao:

»fizičku ili pravnu osobu sa sedištem u Zajednici, osim proizvođača i uvoznika, koja koristi supstance pojedinačno ili u smeši u okviru svoje industrijske ili profesionalne delatnosti. Distributer i potrošač nisu dalji korisnici. Osoba koja obavlja ponovni uvoz izuzeta na osnovu člana 2. (7) (c) smatra se daljnjim korisnikom.«

Drugo, ako ustanovite da ste dalji korisnik, preporučujemo vam proverite koje su supstance na listi supstanci, registrovane samo od strane kompanija iz Velike Britanije. Trenutno je aktuelna lista aktivnih registracija u Belikoj Britaniji, a bez aktivnih registracija u kompanijama u EU-27/EEZ dostupna ovde

Ako je supstanca na listi, nakon 31. oktobra 2019. postajete uvoznik i tu supstancu više nećete smeti da uvozite iz Velike Britanije u količini preko 1t godišnje. U tom slučaju na raspolaganju imate dve opcije, koje vam omogućavaju nesmetano poslovanje čak i nakon izlaska Belike Britanije iz EU:

  • Što pre pronađite supstance koje nisu registrovane samo u Velikoj Britaniji (čime ćete izbeći troškove dodatne registracije i dugotrajne postupke koji utiču na vaše poslovanje).
  • Ako uprkos tome iz Velike Britanije nameravate da uvozite supstancu, koja je na listi, u količini iznad 1 tone u toku godine godine, kao uvoznik bićete obavezni da registrujete tu supstancu u skladu s Uredbom REACH.

Ako vaše supstance nisu na gore pomenutoj listi, možete da nastavite vaše poslovanje bez briga i nakon tog datuma.

Ako poštujete moj savet, bićete spremni za poslovanje i nakon Brexita, jer ćete biti spremni za potencijalne probleme sa nabavkom supstanci, ako se REACH registracija ne prenese na EU-27/EEZ.

Brexit predstavlja izazov za sve koji su uključeni. Pitanja na ovu temu su dobrodošla i pomoći ćemo vam koliko god budemo mogli.

 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN Drugo | 14. Oct 2019

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.