Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Kada svoj posao radite dobro, vaši klijenti su zadovoljni.

Ako komunicirate sa njima i šaljete im informacije, koje nisu uvek povezane sa prodajom i računima, onda im pokazujete da vam je stalo do njih. Jedan od načina komuniciranja sa strankama je priprema odgovarajućih deklaracija, odnosno etiketa.

Sledi lista sedam najčešćih grešaka koje gotovo svi prave pri obeležavanju opasnih hemikalija, a koje možemo naći u svim prodavnicama hemikalija.

Otklanjanje ovih grešaka će vam pomoći da izgradite bolji odnos sa vašim klijentima i dobijete njihovo poverenje.

Prva greška. Etikete su izrađene samo u marketinške svrhe, pri čemu se zakonska obaveza ne poštuje.

Naravno da je u redu da stoji marketinški sadržaj. Ali, ne zaboravite da morate uključiti i obavezne elemente obeležavanja, kao što su H i P oznake. Pravi izvor podatka je bezbednosni list.

Uključivanjem obe vrste informacija, obaveštavate kupca o potencijanim opasnostima (a ne samo prednostima), čak i pre upotrebe proizvoda.

Druga greška. Upotreba različitih imena na etiketi i bezbednosnom listu za isti proizvod.

Shvatamo da je za marketing i prodaju važno koristiti reči koje prodaju proizvod. Ime proizvoda je svakako nešto, čemu preduzeće posvećuje dosta vremena. Ali to je razmišljanje samo u smislu povećanja prodaje.

Tu morate da budete oprezni. Ako se odlučite da promenite ime prizvoda, da bi bio privlačniji za prodaju, morate staviti isto ime i u bezbednosni list. Trgovačko ime u bezbednosnom listu mora biti identično onome na etiketi.

Treća greška. Crno-beli GHS piktogrami umesto u boji.

Razlog za takvu odluku je razmišljanje, da se crno-beli piktogrami ne ističu kao oni u boji. Po svemu je logično, da se piktogrami u boji daleko bolje ističu od crno-belih.

Razmišljanje o prodaji, je nešto što će vas ponovo dovesti u nevolju.

Morate isključivo koristiti GHS piktograme u boji koji su propisani pravilnikom.

Četvrta greška. Tekst na etiketi je mali za čitanje.

Šta radite, ako je prostor mali i ne želite izbrisati nijednu reč?

Ako ste slični meni i većini ljudi, najpre ćete probati sa manjim fontom. Isto važi i za prostor na etiketama za hemikalije.

Nije pogrešno koristiti manji font. Ali font mora biti dovoljno velik da bi se tekst mogao pročitati.

Stoga, ako vi i većina vaših kolega možete pročitati etiketu na 20 do 30 cm udaljeno od očiju, onda je veličina fonta u redu. Prema našem iskustvu veličina fonta treba da bude najmanje 6.

Peta greška. Veličins GHS piktograma je premala.

Drugo najčešće rešenje kada dođe do tražeća dodatnog prostora na etiketi je povezano sa smanjivanjem veličine GHS piktograma.

Razmišljanje u pravcu ’’samo da je na etiketi’’ nije rešenje. Najmanje dozvoljene dimenzije piktograma za ambalažu do 3l su 10x10 mm, ako je moguće da bude 16x16 mm.

Morate biti sigurni da koristite odgovarajuću dimenziju piktograma za vaše pakovanje.

Šesta greška. Horizantalno postavljen tekst na proizvodu, koji je okrenut vertikalno.

Stranke moraju čitati etiketu na proizvodu na polici tako da im se glava ne okreće za 90 stepeni.

To nije samo moje lično mišljenje, nego to od vas zahteva CLP zakonodavstvo. Izdvojiću vam iz pravilnika:

’’Etiketa se postavlja na ambalažu supstance ili smeše tako da bude čvrsto zalepljena na jednu ili više površina ambalaže i da se podaci čitaju horizontalno kada je pakovanje postavljeno vertikalno.’’

Sedma greška. Imena opasnih supstanci nisu prevedena u lokalni jezik.

Moguće da zvuči da preterujem, ali smo sami bili svedoci, kako su proizvodi morali biti sklonjeni sa police samo zbog tog malog detalja.

Morate biti sigurni da su imena opasnih supstanci prevedena u jezik države u kojoj hemikaliju stavljate u promet. Korišćenje međunarodnih ili engleskih imena jednostavno nije dovoljno.

Sada, kada ste pročitali listu, sasvim je logično da vas upitam...

Koje od grešaka, vi pravite?

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 26. Jun 2019

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.