Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) je nedavno objavila dodatne informacije na temu PCN notifikacije.

Pre nego što pogledamo šta to znači za vas (i za nas), hajde da se podsetimo na kratko šta je to PCN notifikacija.

To je postupak, s kojim se priprema PCN - dokument, u kojem je između ostalog zapisan UFI kod i sastav opasne smeše, unet u jedinstvenu bazu podataka. U toj bazi su sadržani podaci koji su dostupni centru za kontrolu trovanja državama članica EEA (takođe EU članicama, kao i Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu). Ovim se UFI kod uvek dodeljuje opasnoj smeši.

Sada, da pređemo na novosti.

Prvo, ECHA je potvrdila, da će sistem zaista tako raditi, da se sa jednim PCN - dokumentom, koji se predaje na njihovom PCN-portalu, bez dodatnih koraka može završiti notifikacija u nekoliko zemalja.

Činjenica je, da smešu treba prijaviti u svim državama EEA, gde se smeša stavlja u promet, kao i na jeziku države u kojoj se nalazi u prometu. Planirano je da sistem podržava (ali nažalost ne od početka) višejezičnost i automatsko prevođenje PCN - dokumenta među jezicima država članica EEA.

Drugo, države članice EEA mogu unapred koristiti svoje poslednje sisteme za notifikaciju, koje bi u nekim primerima mogle zameniti predaju dokumenta na ECHA PCN - portalu, pri čemu bi morali biti ispunjeni uslovi, da ti sistemi podržavaju i primaju PCN - dokumenat.

Odgovarajuće službe država članica EEA tako mogu birati između tri mogućnosti:

  • Upotreba ECHA PCN – portala – poreski obaveznik mora pripremiti PCN – dokument i tako ga predati preko univerzalnog ECHA PCN – portala.
  • Upotreba ECHA PCN – portala ili upotreba nacionalnog sistema – poreski obaveznik mora pripremiti PCN – dokument, i predati ga preko ECHA PCN – portala ili preko nacionalnog sistema.
  • Upotreba nacionalnog sistema – poreski obaveznik mora pripremiti PCN – dokument i predati ga preko nacionalnog sistema.

Šta sve navedeno znači za Srbiju?

U slučaju da izvozite svoj proizvod u zemlje EU, imaćete obavezu da pripremite PCN – dokument i predate ga preko univerzalnog ECHA PCN – portala. Kada budete uvozili proizvode iz EU, moći ćete preko ECHA PCN – portala da pogledate predat PCN dokument za proizvod koji ste kupili.

Na ovaj način ste obezbedili brz pristup i imate moućnost da brzo stignete do informacija koje su neophodne u slučaju trovanja sa hemikalijom.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 06. Nov 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.