Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Ukoliko ste propustili prvi deo članka, možete ga pročitati ovde.

Danas vas pozivam da pročitate drugi deo članka autora Jakoba Ahauga, koji je prvi put objavljen na internet stranici ECHA u ovom mesecu:

Format postupka PCN

Medicinske savete koje dobijamo od centara za kontrolu trovanja su zasnovani na informacijama koje proizvođači i/ili uvoznici prosleđuju Centru. Te informacije šalju u različitim formatima.

U 2017. godini je bila promenjena CLP Uredba 1272/2008 (Pravilnik o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije 52/17) s ciljem usklađivanja informacija, prosleđenih na teritoriji EU.

ECHA je objavila harmonizovani format za slanje informacija, koji se koristi za obaveštavanje na celoj teritoriji EU i koji će zameniti nacionalne oblike.

Nov portal sa korisničkim interfejsom

Evropska agencija za hemikalije je razvila portal za notifikaciju centru za kontrolu trovanja (PCN), koji će učesnicima u industriji omogućiti, da sakupljaju i bezbedno šalju podatke odgovarajućim organima preko jedne ulazne tačke.

Portal je predviđen da počne da radi u 2019. godini. Postoje različiti načini za pripremu i obaveštavanje, kao i internet vodič, koji će vas voditi korak po korak kroz pripremu obaveštenja. Istovremeno će biti dostupna i mogućnost za obaveštavanje većih količina smeše za veća preduzeća u okviru integracionog sistema.

Jedini glavni cilj tog portala je kreiranje korisničkog interfejsa. Upotreba portala ECHA je besplatna, ali neke države članice mogu naplatiti određene troškove na nacionalnom nivou.

Počnite sa pripremama za slanje informacija

Vremenski rokovi za slanje informacija u novom harmonizovanom formatu su:

  • januar 2020 za smeše za opštu upotrebu
  • januar 2021 za smeše za profesionalnu upotrebu
  • januar 2024 za smeše za industrijsku upotrebu

 Ti datumi možda deluju daleko, ali ako počnete sada sa pripremama, to nikako nije prerano.

Počnite sa identifikacijom smeša, koje trebate prijaviti ili koristiti, npr. one koje su obuhvaćene aneksom VIII CLP Uredbe. Ili su namenje za opštu, profesionalnu ili industrijsku upotrebu?

Tako možete da pratite, kog datuma trebate da se pridržavate. Ukoliko su namenjene za industrijsku upotrebu, možete proslediti manje informacija, ali samo ukoliko imate pristup dovoljnom broju informacija u hitnim slučajevima.

Ovim završavamo članak.

I molim vas da pošaljete ovaj članak svima kojima mislite da bi bio koristan. Hvala

 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 30. Oct 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.