Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

U prethodnom članku sam vam skrenula pažnju da se ova pravila još uvek ne primenjuju na hemikalije u Srbiji. Međutim, kako se propisi i zakonodavstvo Republike Srbije sve više usklađuju sa propisima Evropske Unije, možemo očekivati da će se UFI kod primenjivati i u Srbiji. Ovo će vam svakako biti važno ako uvozite hemikalije iz EU, ili planirate izvoz u EU. Stoga, da nastavimo.

Zamislite sledeću situaciju.

Dete pronađe neku opasnu hemikaliju i proguta je. Roditelji ga odmah odvedu lekaru i pokažu mu ambalažu hemikalije koju je njihovo dete progutalo. Zatim, lekar iz etikete pokušava utvrditi koje opasne supstance ta hemikalija sadrži, kako bi se odlučio za pravilno lečenje.

I ovde naiđe na prepreku.

Etiketa ne sadrži sve potrebne informacije za pouzdano i efikasno lečenje. Zato počinje traženje odgovarajućeg bezbednosnog lista (u nastavku BL). Pošto dobije BL moguća su dva scenarija.

Prvi je, idealan slučaj, gde je sve tako kako samo možemo poželeti.

Trgovačko ime i sadržaj na etiketi hemikalije se poklapaju s trgovačkim imenom na BL-u. Trgovačko ime je jednako imenu u informacionom sistemu (Registar hemikalija), kako je ta hemikalija prijavljena. U tom slučaju bi lekar ili toksikolog odmah znao s kojom hemikalijom ima posla.

Istina je da u BL-u nije naveden 100%-tni  sastav, ali su navedeni opasni sastojci. Tako lekar iz dokumenta može pročitati LD-vrednosti (letalna doza ili smrtonosna doza), koje mu omogućavaju procenu opasnosti (koliko progutane količine opasne supstance je štetno ili čak smrtonosno za čoveka). Ta procena opasnosti predstavlja podlogu za odgovarajuće lečenje.  

Ali šta ako se stvari ne odvijaju tako idealno (i, ruku na srce, u stvarnom životu to se retko kad dešava)?

Recimo, da se podaci na etiketi razlikuju od podataka u BL-u. Ili pak, da se ime na etiketi razlikuje od imena na BL-u. Pod kojim imenom tražiti proizvod u Registru hemikalija  i šta učiniti u slučaju da ni pod jednim imenom nije upisan u Registar?

U tom slučaju protok i dostupnost pravih informacija nisu osigurani. Trenutni Registar hemikalija nudi rešenje isključivo u opisanom idealnom primeru. Nažalost, taj scenario u praksi je redak. Čak i u tom slučaju je potrebno mnogo znanja i više vremena za procenu rizika i mera.

Zato je CLP Uredba definisala UFI kod (više o tom kodu možete pročitati ovde), kojim  se prevazilaze spomenuta ograničenja. Uz trgovačko ime, jedan od obaveznih elemenata etikete biće UFI kod.

S UFI kodom će se omogućiti stručnom osoblju (kao što su lekari ili toksikolozi) trenutan pristup do pravih informacija. S tim je osigurana trenutna i odgovarajuća hitna medicinska pomoć.

Pogledajmo, šta bi UFI kod značio za situaciju s početka ovog članka.

Lekar bi nadležnom centru za kontrolu trovanja prosledio UFI kod naveden na ambalaži. Centar za kontrolu trovanja bi imao pristup do PCN baze (Poison Centre Notification – notifikacija centru za kontrolu trovanja) i brzo dao potrebne informacije za odgovarajuće lečenje. Time je osiguran protok pravih informacija i odgovarajuće lečenje u kritičnim trenucima.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
UFI / PCN | 15. Oct 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.