Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Ovo je drugi deo članka, gde rušim mitove o bezbednosnim listovima (BL) i etiketama, za koje mnogi veruju da su istiniti. Ali jednostavno nisu. Evo prva tri mita:

#1: Bezbednosne listove čitaju samo inspektori

#2: Bezbednosni list je predugačak

#3: Jednom urađen bezbednosni list je uvek odgovarajući

Delim sa vama preostala četiri...

# 4: Nema razloga za brigu, jer je naše bezbednosne listove prevela prevodilačka agencija

Mogu odmah da vam kažem, da to ne funkcioniše, čak ni ako su prevodi sertifikovani.

BL se ne prevodi i ne može ga izraditi prevodilačka agencija.

Dozvolite mi da objasnim ovako smelu izjavu.

U bezbednosnim listovima se gleda adekvatnost dokumenta, koji mora biti prilagođen nacionalnom zakonodavstvu. Relevantnost dokumenta znači da su informacije date u BL ispravne. To znači da je opasna hemikalija pravilno klasifikovana. U zavisnosti od sastava navedenog u BL i supstancama u BL, smeša mora biti pravilno klasifikovana. Nažalost, to često nije slučaj.

Često u BL nema odgovarajućih H i P oznaka. Često, neke P-oznake nedostaju, iako moraju biti navedene, na primer, "Čuvati van domašaja dece."

Mi kao stručnjaci znamo ova pravila, ali prevodiocima ona nisu potrebna i stoga ih ne znaju.

Većina problema se vidi u poglavlju 8 BL, koje se mora prilagoditi srpskom zakonodavstvu. Ovo poglavlje kontroliše inspekcija rada. U njemu se određuje zaštitna oprema i granične vrednosti izlaganja na radnom mestu za radnu izloženost.

Zatim je tu i poglavlje 14. gde često proveravamo da li je naveden tačan UN broj. Ako BL sadrži jednu korozivnu ili hemikaliju opasnu po životnu sredinu, odmah se zna da ovaj BL mora imati određeni UN broj.

To su ključne informacije koje agencija za prevođenje ne zna, a one predstavljaju ključnu prepreku za izradu odgovarajućeg bezbednosnog lista.

Možemo reći da BL ne prevodimo, već ga usklađujemo sa CLP klasifikacijom, i sa sporazumom o transportu opasnog tereta ADR. Istovremeno, obraćamo pažnju na sve specifičnosti i dodajemo sadržaj koji je relevantan za određeni proizvod.

Naši klijenti dobijaju najbolje od oba "sveta". Prvo, dobro dizajnirani BL i drugo, lični i stručni saveti od stručnjaka.

Ovo ne može da uradi prevodilačka agencija.

# 5: Svrha etikete je reklamiranje proizvoda

Ne baš.

Etiketa sadrži sve neophodne informacije za potrošača. Ove informacije potiču iz BL-a, koji je "lična karta" hemikalije. Definiše tačno ono, što treba da bude napisano na etiketi / koje informacije treba etiketa da sadrži.

Etiketa potrošaču govori kakav rizik predstavlja hemikalija i kako da se njime bavi. Postoje tri vrste opasnosti:

  • opasnost po zdravlje ljudi,
  • opasnost po životnu sredinu i
  • fizička opasnost.

Na etiketi su napisane izjave o predostrožnosti. Prema tome, "H-oznake" govore puno o opasnosti, a "P-oznake" govore kako bezbedno koristiti ovu hemikaliju. Neophodno je znati da, bez obzira na lepu ambalažu - još uvek stoji hemikalija pred vama. Zbog toga, prilikom rukovanja hemikalijom, morate znati kako je bezbedno koristiti.

U slučaju neugodnosti ili nesreće, etiketa je ta koja vam govori kako postupiti. To znači da, na primer, morate: oko isprati vodom, odmah otići kod lekara, ili nešto drugo. Takođe, ako uđete u nešto drastičnije vode, možete videti iz etikete da je hemikalija možda kancerogena. Takođe saznajete šta se dešava ako ova hemikalija dospe u kanalizaciju, reke ili dođe do izlivanja.

Kao što vidite, etiketa sadrži izuzetno važne i relevantne informacije, i zato je svaka etiketa drugačija.

# 6: Svi bezbednosni listovi su manje-više isti

Ako razmišljate o propisanom obliku bezbednosnog lista onda je to tačno.

Ali samo kad je reč o obliku, sve ostalo je sasvim druga priča.

BL sadrži 16 poglavlja i pun je informacija koje su važne za profesionalce i korisnike.

U našoj kompaniji, trenutno se brinemo za 35.375 BL i mogu vam reći da se BL-ovi ne ponavljaju.

Ovo je razumljivo ako znamo da postoji 100.000 ili više supstanci koje su navedene na sajtu Evropske agencije za hemikalije (ECHA).

Nadam se da su vas brojevi ubedili i sada shvatate da je broj kombinacija stvarno velik.

# 7: Niko u lancu snabdevanja nije zainteresovan za bezbednosne listove. Zašto bi mi bili?

Zato jer je BL izvor informacija za SVAKOG u lancu snabdevanja.

To znači, da informacije o opasnostima i bezbednoj upotrebi brzo i kontinuirano putuju od proizvođača do potrošača ili profesionalnog korisnika.

Glavni izvor informacija za sve pomenute je BL. To je format koji je dogovoren i služi za prenos relevantnih informacija od početka do kraja lanca snabdevanja.

Informacije u ovom lancu se ne smeju izgubiti, već se mogu nadograditi, poboljšati i prilagoditi različitim lokalnim zakonima.

Stoga je veoma važno da svaki član u lancu ozbiljno i odgovorno preuzima svoje obaveze.

Pozivam vas da ponovo pregledate ove mitove. Ako ih prepoznajete i potrebna vam je pomoć oko bezbednosnih listova, ili jednostavno nemate vremena da se bavite njima, molim vas javite mi. Biće nam drago da vam pomognemo.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 26. Sep 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.