Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Evo najčešćih mitova o bezbednosnim listovima (u nastavku BL) i etiketama koji se smatraju istinitim.

Ali nisu.

Kako mitova ima previše za jedan članak, danas ću vam pisati o prva tri. O ostalim mitovima ću pisati u narednom članku.

#1: Bezbednosne listove čitaju samo inspektori

To nije tačno. Bezbednosni listovi su relevantan izvor informacija za one koji se bave hemikalijama. Ovo uključuje inženjere za zaštitu na radu, savetnike za hemikalije, lekare, zatim prevoznike i osobe odgovorne za skladištenje.

Za profesionalnog korisnika, kao što je inženjer za zaštitu na radu, ključno je 8. Poglavlje BL-a . Ovde je navedena zaštitna oprema (zaštitna maska, potrebni filteri, radne cipele, vrsta odeće, itd). U isto vreme, ovo poglavlje govori kojim supstancama je radnik izložen, a koje su granice za bezbedno korišćenje (npr. koliko acetona sme da bude u vazduhu, a da je upotreba bezbedna).

Na primer, lekaru je potreban BL za pripremu procene rizika na radnom mestu. Podaci u BL-u su, u njegovom slučaju, osnova za pripremu ove procene / ovog dokumenta.

Ko god je zainteresovan za otpad i rukovanje njime, pronalazi relevantne informacije u poglavlju 13 BL-a. Za prevoznika je važno 14 poglavlje BL-a, da zna koje hemikalije transportuje.

Sve ove informacije se nalaze u istom BL-u, i zato su namenjene različitim profesionalcima ( ne samo inspektorima, kako ljudi često pogrešno misle).

#2: Bezbednosni list je predugačak

Nikako.

BL je pun informacija koje su relevantne za različite stručnjake (što se delimično vidi iz gore navedenog odgovora), zato je tako dug. U stvari, pokriva čak 16 različitih oblasti.

Da vidimo koliko je važna ova informacija za nekoga ko priprema ili pregleda BL.

Recimo, da radim bezbednosni list za smešu. Prvo, potrebno je da pronađem bezbednosne listove za sirovine. Ako imam BL-ove za sirovine, potrebno je da pregledam sve dokumente, tako da uključim u novokreirani BL za smešu sve informacije, koje su neophodne za informisanje čitavog lanca snabdevanja.

Na taj način, bezbednosni list predstavlja izvor informacija svima u lancu snabdevanja. Potrošač možda nije stvarno zainteresovan za čitav sadržaj BL-a, ali ako ste ekspert, svaka informacija može biti izuzetno važna. I prema iskustvu, takve relevantne informacije nikad nisu suvišne.

Pošto je spektar upotrebe određene hemikalije tako širok, BL mora sadržati toliko različitih podataka. Prema tome, bezbednosni list sadrži sve prikupljene podatke na jednom mestu. Osnovno pravilo koje važi je da stranka u BL-u mora imati informacije koje je interesuju.

Niko ne kaže da je bezbednosni list kratak dokument, ali uzimajući u obzir količinu vrlo važnih informacija (sa stanovišta bezbednosti), to definitivno nije predugo.

#3: Jednom urađen bezbednosni list je uvek odgovarajući

To nije tačno.

Na ažuriranje bezbednosnih listova (i etiketa) utiču tri faktora.

Prvo, sastav proizvoda se može uvek promeniti. Ovo se najviše primenjuje kada kompanija traži jeftinije sirovine, pa se receptura menja i nekoliko puta godišnje.

Drugo, bezbednosni listovi sirovina, koje su deo proizvoda, se mogu promeniti. Razlog za to je da se supstance stalno proučavaju i ponovo klasifikuju. Da li se sećate borne kiseline? Pre nekoliko godina, borna kiselina je bila prisutna u velikim količinama u proizvodima (upotrebljavala se i u kozmetičkim proizvodima) i klasifikovana je kao bezopasna.

Zatim je postala opasna - toksična po reprodukciju – a samim tim je bio potreban i nov bezbednosni list za bornu kiselinu. Štaviše, bilo je potrebno uraditi nove bezbednosne listove za sve proizvode koji sadrže bornu kiselinu.

Treći faktor je najpoznatiji ljudima, to je promena u zakonodavstvu. Bezbednosne listove treba prilagoditi izmenama u zakonodavstvu. Poslednjih godina, najpoznatija promena je promena iz DPD u CLP klasifikaciju.

Ako je list sa bezbednosnim podacima ikada bio statičan dokument, to već dugo nije.

Ostaju još četiri mita, koje vam šaljem za dan ili dva.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 18. Sep 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.