Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Do promene u klasifikaciji proizvoda može doći usled promene u pravilniku ili formulaciji proizvoda.

Vaše obaveze tada zavise od toga da li ste proizvođač, uvoznik, distributer ili pak dalji korisnik. Kada jednom ustanovite šta su vaše obaveze, tada sve ide mnogo lakše.

Ako ste na primer proizvođač ili uvoznik onda je potrebno da uradite reviziju bezbednosnog lista (BL u nastavku). To konkretno obuhvata:

  • novu klasifikaciju proizvoda,
  • novo obeležavanje i pakovanje (ukoliko je potrebno), odnosno izradu etikete sa propratnim elementima obeležavanja (piktogram, P oznake, H oznake).

Kada ste svoj proizvod upakovali, adekvatno obeležili i uradili novu klasifikaciju u skladu sa novim saznanjima o hemikaliji, o promenama je potrebno da obavestite svoje partnere i kupce. Odnosno, BL je potrebno dostaviti onima kojima ste hemikalije isporučili u prethodnih godinu dana.

U ovoj novoj verziji BL-a potrebno je da stoji napomena „Revidiran“, kao i datum zadnje izmene.

U slučaju da ste dalji korisnik, vaše obaveze zavise od toga da li menjate sastav proizvoda i proizvodite smešu.

Ako ne menjate sastav proizvoda i ne proizvodite smešu, onda ne morate raditi reviziju bezbednosnog lista. Vaša obaveza je samo novo obeležavanje i pakovanje. Takođe, dalji korisnici koji obavljaju prepakivanje treba da urade novo obeležavanje i pakovanje proizvoda.

Ukoliko kao dalji korisnik menjate sastav ili proizvodite smešu, onda su vaše obaveze  iste kao i kod proizvođača i uvoznika.

Možda radite distribuciju hemikalija?

Ako je to vaš slučaj, onda je potrebno ponovno obeležiti i upakovati proizvod(e) u skladu sa novim saznanjima o hemikaliji. Za to vam je potreban novi BL koji je usklađen sa svim promenama. Jednostavno ga zatražite od proizvođača ili uvoznika koji je prema aktuelnom Zakonu o hemikalijama u obavezi da vam dostavi ispravan bezbednosni list.

Iz navedenih primera možete videti da je za bezbedno rukovanje hemikalijama važno da svi u lancu snabdevanja budu upoznati sa svojim obavezama i da međusobno razmenjuju informacije.

Nažalost, praksa pokazuje da je to lakše reći nego učiniti. Ponekad, kada pokušavate da se uskladite s hemijskim propisima koji se stalno menjaju, imate utisak da hodate kroz minsko polje. Samo jedna mala greška u vašoj dokumentaciji ili na etiketi može vas onemogućiti da prodate svoje proizvode.

Ali srećom, postoji usluga koja vam na jednostavan i efikasan način može pomoći oko toga.

Pozovite me na 064/643-23-44 ili mi pišite na leposava@hemikalije.rs i saznajte kako ona funkcioniše i kako će pomoći baš vama.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 18. Apr 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.