Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

’’Mi nemamo vremena da sami pratimo ove propise’’ – jedan je od komentara koji sam dobila u poslednje vreme.

Ček lista koju smo za vas napravili je bila duga, i iz tog razloga izdvajam najbitnije stvari koje morate imati sređene.

  1. Bezbednosni listovi

Prva stvar koju inspekcija proverava u vašoj kompaniji jesu bezbednosni listovi (dalje u tekstu BL). Pravilno izrađenim bezbednosnim listovima smatraju se oni koji imaju ispravnu klasifikaciju u skladu sa poslednjom verzijom pravilnika i poslednjim izmenama koje su se desile u formulaciji proizvoda.

  1. Obeležavanje i pakovanje hemikalija

Etikete su neizostavni deo pravilnog upravljanja hemikalijama. To je ono po čemu se na tržištu razlikujete od konkurencije. One moraju biti usklađene sa bezbednosnim listovima, a to znači da elementi obeležavanja (H, P i EUH oznake) ne smeju biti drugačiji od onih u BL-u.

  1. Podneta prijava za upis hemikalija u Registar

Svake godine do 31. marta morate prijaviti hemikalije koje ste uvezli na tržište Republike Srbije ili ste ih sami proizveli. Rešenje koje dobijete od Ministarstva služi vam kao dokaz da ste tu obavezu ispunili.

Ukoliko niste dobili rešenje da su hemikalije upisane, kao dokaz možete dati povratnicu koju dobijete kada dokumentaciju šaljete poštom. Ukoliko ste dokumentaciju predali lično, dobili ste potvrdu o predaji, koju takođe možete pokazati inspekciji.

U Registar se upisuju hemikalije, koje su na godišnjem nivou proizvedene ili uvezene u količini jednakoj ili većoj od 100 kilograma, a koje imaju carinsku tarifnu oznaku iz Priloga koji je dat u Pravilniku o registru hemikalja.

  1. Bezbedno skladištenje opasnih hemikalija

Opasne hemikalije se skladište tako da ne ugrožavaju život i zdravlje ljudi i životnu sredinu. Smernice za skladištenje opasnih hemikalija zapisane su u bezbednosnom listu.

U poglavlju 7 BL-a su zapisani uslovi pod kojima se hemikalija skladišti (suv, hladan, provetren prostor). U poglavlju 10 su navedeni nekompatibilni materijali (oksidaciona, redukciona sredstva, kiseline) sa kojima ne smete skladištiti vaše hemikalije.

Kada obavljate promet naročito opasnih hemikalija (dalje u tekstu NOH) skladište treba da bude pod ključem, da se vodi evidencija o svakom prijemu NOH, a skladištu mogu imati pristup samo ovlašćena lica.

  1. Evidencije o prometu hemikalija

Inspekcija vam može tražiti i evidencije o ostvarenom prometu hemikalija tokom kalendarske godine.

Evidenciju vodite u elektronskoj formi ili sve možete upisati na obrascu koji je propisan Pravilnikom. Ukoliko obavljate promet NOH, za njih je propisan poseban obrazac za vođenje evidencije. Evidenciju mora da potpiše odgovorno lice.

  1. Savetnik za hemikalije

Da bi uspešno obavili sve navedene stavke morate angažovati savetnika za hemikalije koji će celokupan posao uraditi umesto vas. Za inspekciju je neophodno da pripremite Ugovor koji imate potpisan sa savetnikom za hemikalije koji ima položen stručni ispit, odnosno licencu.

Nakon svih ovih stavki složićete se sa mnom da je komentar koji sam dobila bio potpuno na mestu.

Zašto bi osoba poput vas, radila ovaj zamoran posao? Zašto biste prolazili sami ček listu, ažurirali BL-ove i etikete, pratili pravilnike, vodili računa o pravilnom skladištenju hemikalija i imali još mnogo drugih obaveza.

Vašem preduzeću je potreban stručnjak, koji ovaj posao radi brzo i efikasno, na način da vi o tome nikada više ne razmišljate.

Ja vam predlažem, da me kontaktirate već sada na leposava@hemikalije.rs , i saznate kako mi to radimo za naše klijente.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 13. Apr 2018

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.