Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Bezbednosni list je lična karta hemikalije. 

To znači da u bezbednosnom listu možete da nađete sve informacije u vezi sa hemikalijom: od osnovnih podataka o hemikaliji (naziv, šifra, dobavljač), hemijskog sastava, opasnosti, pa sve do detaljnih toksikoloških i ekotoksikoloških podataka. 

Bezbednosni list je namenjen profesionalnim korisnicima hemikalija koji moraju da se upoznaju sa opasnostima hemikalija i merama za bezbedno postupanje sa takvim hemikalijama. 

Dužnost svakog dobavljača opasne hemikalije je da svom kupcu dostavi bezbednosni list za konkretnu opasnu hemikaliju. Izuzetak su samo potrošači (fizička lica). Potrošač koji u prodavnici kupi opasnu hemikaliju za sopstvenu upotrebu nema pravo na bezbednosni list. U tom slučaju podaci na etiketi hemikalije su dovoljni da se potrošač upozna sa opasnostima i merama za bezbednu upotrebu.  

Iz napisanog proizilazi da bezbednosni list i njegov sadržaj nisu poverljive prirode. 

Kako, dakle, postupati sa bezbednosnim listovima? 

Neka preduzeća izaberu „zatvoreni sistem“ i bezbednosne listove šalju samo kupcima, a druga svoje bezbednosne listove slobodno objavljuju na internetu (tzv. „otvoreni sistem“).  

Prednost slobodnog objavljivanja bezbednosnih listova na internetu je da kupci, partneri ili distributeri mogu sami da preuzmu ili pogledaju bezbednosne listove vaših proizvoda – bilo gde i bilo kada. 

To je naročito korisno za distributere ili kupce koji nemaju uvek pristup računaru, ali imaju mobilni telefon i pristup internetu.  

Dodatna prednost je i u tome da kupci mogu detaljno da prouče vaše proizvode pre stvarne kupovine. 

Loša strana je, naravno, to da su bezbednosni listovi dostupni svakome (npr. i vašim konkurentima). Tako ne možete kontrolisati ko im pristupa. 

Kod zatvorenog sistema situacija je suprotna: imate kontrolu, a kupci ne mogu da se upoznaju sa bezbednosnim listovma. U tom slučaju, imaćete posla sa dostavljanjem bezbednosnih listova. 

Najveća preduzeća u hemijskoj industriji koriste obično zatvoreni sistem, a imaju procese i informacione sisteme uređene tako da se pri svakoj narudžbini bezbednosni listovi automatski šalju kupcima e-poštom.  

Bilo kako bilo, profesionalnog kupca ne smete, ni u jednom slučaju, lišiti dostavljanja bezbednosnog lista. Drugim rečima: ukoliko neko želi da se dokopa bezbednosnog lista nekog proizvoda, mora da kupi barem najmanju količinu tog proizvoda ili da naruči uzorak.  

Izbor jedne ili druge mogućnosti zavisi pre svega od vaših interesa. Morate da pazite samo na to da kupcu zaista uručite/dostavite bezbednosni list za kupljenu hemikaliju!  

Međutim, budite pažljivi. Član 20 Zakona o hemikalijama kaže: „Snabdevač je dužan da dostavi bezbednosni list (safety data sheet)kada stavlja u promet opasnu hemikaliju, hemikaliju koja sadrži supstance identifikovane kao perzistentne-bioakumulativne-toksične (u daljem tekstu:PBT) ili veoma perzistentne-veoma bioakumulativne (udaljem tekstu:vPvB) i druge hemikalije koje imaju svojstva iz člana 43. Stav 3. ovog zakona svakom drugom distributeru ili daljem korisniku u lancu snabdevanja bez naknade, na srpskom jeziku u štampanoj ili elektronskoj formi.’’

Objavljivanje bezbednosnog lista na internet stranici, dakle, ne računa se kao ispunjavanje obaveze u vezi sa „obezbeđivanjem“ bezbednosnog lista.“ Slanje elektronske poruke s linkom na opštu internet stranicu na kojoj bezbednosni list (tj. najnoviji ažurirani bezbednosni list) treba potražiti i preuzeti takođe nije prihvatljivo.

Obezbeđivanje bezbednosnog lista – bez obzira na to da li ste izabrali otvoreni ili zatvoreni sistem - znači, dakle, da kupcu morate uručiti konkretni bezbednosni list fizički ili poslati e-poštom, i to u takvom obliku da može da ga otvori. 

A u tome možemo da vam pomognemo.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 19. Sep 2017

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.